Megye

Tokaj-Hegyalja 27 településének vezetője, képviselője vehette át a 2024-es évi Polgármesterek Borát, amelyet idén is a május 31-e és június 2-a között megtartott Tokaji Bornapokhoz igazítottak.

A megjelent vendégeket Posta György, Tokaj polgármestere köszöntötte. Beszédében elhangzott, hogy a 27 település igazi összetartozást és összefogást szimbolizál, amely ősszel a szőlő összeadással kezdődik. A Polgármesterek Bora a világon egyedülálló termék. „Nagyon büszkék vagyunk, hogy ezt 23 éve együtt csináljuk, és bízom abban, hogy még nagyon sok éven keresztül fogjuk” – mondta Posta György.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és térségünk országgyűlési képviselője kiemelte, hogy büszke Tokaj-Hegyalja településeire. Elmondta, hogy ha külföldre utazunk, akkor három dologgal biztosan azonosíthatjuk magunkat: Puskás, a Rubik-kocka és a tokaji borok. Hangsúlyozta: Ennek a régiónak hihetetlenül fontos szerepe volt a magyar történelemben, és most is az, ha a saját identitásunkat meg akarjuk határozni.

Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke is köszöntötte a megjelenteket. Elhangzott, hogy az érintett települések polgármesterei sok éve biztosítanak stabil hátteret a szőlész-borász szakmának, amely ebben a mai felgyorsult világban különösen fontos.

A borokat az idén is a Grand Tokaj Zrt. készítette el, amit Ács Károly főborász értékelt. Elmondta, hogy a beszállított szőlők 92 százaléka furmint, 8 százalék hárslevelű volt. „Ebből készítettünk egy olyan cuvée-t, amit a világon máshol nem találni, hiszen 27 település munkája van benne” – hangsúlyozta Ács Károly.

(Dr. Bobkó Géza a 2024-es Polgármesterek Borával. Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek)

Ezt követően adták át a települések vezetőinek, képviselőinek a Polgármesterek Borát. Szerencs Város Önkormányzatát dr. Bobkó Géza alpolgármester képviselte. A palackok egyike sem kerül kereskedelmi forgalomba, kizárólag reprezentatív célokat szolgál. A megnyitó után kezdetét vette a Tokaji Bornapok háromnapos programsorozata. A szervezők többek között 8 borászati kiállítóval, gasztronómiai és kézműves vásárral, valamit színpadi programokkal várták a vendégeket.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.