Megye

Az V. Zemplén Rallye Historic Regularityt szeptember 21. és 22. között rendezték meg. A verseny vasárnapi szakasza érintette Szerencset is.

Ez az esemény igazi csemege volt mindazoknak, akik a veterán autók szerelmesei. A verseny célja nem a gyorsaságra, hanem a vezetéstechnikai és mentális felkészültség mérésére épült. A résztvevőknek szigorúan be kellett tartaniuk a 40-50 km/órás átlagsebességet az egyes szakaszokon, amelyeket GPS-koordináták alapján jelöltek ki a szervezők. Az időméréses szakaszokon a legkisebb eltérésért is hibapontokat kaptak a versenyzők, így a siker kulcsa a pontosság és az állandó koncentráció volt.

A rendezvény Sárospatak főteréről rajtolt, ahol a versenyzők péntek este egy ügyességi prológon mérték össze képességeiket. Az autók szlalomversenyen vettek részt, ahol a századmásodpercek is számítottak. A szombati napon a résztvevők Sárospatakról indultak és Telkibánya, Mád, valamint a szlovákiai Reste érintésével tértek vissza a kiindulási pontra. A második napon, vasárnap, az útvonal módosult: Sárospatakról Szerencsig haladtak, majd onnan vissza.

Az átlagtartó versenyen veterán autók, youngtimerek és néhány „modernebb” autó is részt vett, ám a legtöbb jármű több mint 30 éves volt. A Régi Járművek Egri Egyesületének versenyigazgatója és egyben a verseny szervezője Bartha Róbert szerint a korosabb járművek műszerezettsége jóval elmarad a mai modern autókétól, ami különösen nagy kihívást jelentett a résztvevőknek. „Modern autó révén megoldaná a tempomat, de itt nem ez a helyzet, itt minden a jobb lábra van bízva. Az átlagtól való eltérésért hibapont jár, így a legkisebb időbeli differencia is számít” – mondta Bartha Róbert az esemény kapcsán adott interjújában.

Az idei versenyre 24 jármű érkezett az ország minden tájáról, de Szlovákiából és Romániából is voltak nevezők. Az autók között megtalálható volt egy Ferrari 400i, Mercury Grand Marquis és egy Ford Destiny is. A rendezvény nemcsak a versenyzők számára nyújtott kihívást, hanem a nézőknek is különleges látványosságot biztosított. Az autók patinás megjelenése és a veterán járművek autentikus hangulata igazi időutazást kínált mindenkinek, aki ellátogatott a szerencsi Rákóczi-várba.

  • Galéria:
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.