Oktatás - Nevelés

A Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a magyar-angol két tanítási nyelvű képzés.

Első osztályban majdnem minden szülő kéri ezt a lehetőséget a gyermekének. Bár van olyan tanuló, aki időközben kilép ebből a képzési rendszerből, mégis sokan kéttannyelvűs diákként ballagnak nyolcadik osztályból közép-és felsőfokú nyelvvizsgával a kezükben. A gyerekek első osztálytól kezdve több tantárgyat is angol nyelven tanulnak, ezáltal az évek során hatalmas szókincsre tesznek szert nagyon sok témakörben.

Februárban fontos megmérettetésre készül az iskolában a negyedik évfolyam. Jól bevált belső vizsgarendszerük keretében eddigi ismereteikből szóban adnak számot háromtagú tanári bizottság előtt. Négy részből áll a megmérettetés: hallott szöveg értése, szituációs feladat, képleírás és önálló témakifejtés. A diákok természetesen tartanak ettől a vizsgától, viszont mindenki nagyon kedves velük, sok időt fordítanak a tanárok a felkészítésre és nagyon jól összefoglalják a közel négy tanév anyagát. Az eredmények alapot adnak a gyerekek készségeinek megfelelő szintű nyelvi csoportok kialakításához.

A következő nagy lépcsőfok nyelvi képzésükben a hetedik évfolyamon megvalósuló vizsga. Ezen korosztály a tananyag elsajátítása mellett egész éven készül a tavaszi vizsgára. Ehhez tíz nyelvvizsga-témakört dolgoznak fel magas színvonalon. A megmérettetésen ehhez még hallott és olvasott szöveg értése is társul. Ezzel jó gyakorlatot szereznek a gyerekek a nyelvvizsgához, hiszen hasonló feladatokat kapnak itt is.

A nyolcadik évfolyamon már többen rendelkeznek B2, azaz középfokú komplex angol nyelvvizsgával. A közelmúltban Osztás Csenge Viktória, Gulyás Martina és Szántó Máté Euroexam, Fehér Marcell, és Horváth -Angyal Panna pedig ECL középfokú C típusú komplex nyelvvizsgát tett, akikre nagyon büszkék vagyunk.

Az iskola nyelvi munkaközössége

(Fotó: magánarchívum)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.