Oktatás - Nevelés

Folytatódott a 2023/2024-es tanév érettségi időszaka, a hétfői magyarnyelv- és irodalomvizsga után május 7-én a matematikatudásukról adtak számot a diákok.

Reggel 9 órakor vette kezdetét a matematikaérettségi, amely több változást is tartogatott a korábbi évekhez képest. Összességében a szerkezete nem változott, de a témakörök már igen: szinusz-, koszinusz-, illetve tangensfüggvényt már nem kellett számolni. Voltak azonban olyan gazdasági számítások, mint a törlesztőrészlet vagy a gyűjtőjáradék, de egy hitelfelvételi lehetőség, egy befektetés vagy egy megtakarítás kockázatait is ki kell tudni számolni a diákoknak. A középszinten érettségizőknek szintén újdonság lehetett, hogy megjelent néhány olyan feladat, amit eddig csak emelt szinten kellett elvégezni, például geometriai valószínűség vagy a 10-es alapú számrendszer átváltása.

A matematikaérettségi két részből állt, középszinten az első feladatsorra 45 perc állt rendelkezésre, ebben rövid, többségében egyszerű, alapfogalmakat számonkérő és ellenőrző feladatok voltak, összesen tizenkét darab. A második feladatlap a nehezebb számításokat tartalmazta, erre 135 percük volt a diákoknak.

Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint ebből a tantárgyból országosan középszinten 69 047-en, emelt szinten 6616-an érettségiznek.

(A fotók a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikumban készültek.)