Oktatás - Nevelés

Ünnepélyes keretek között köszöntötték június 3-án a pedagógusokat Szerencsen. Nyiri Tibor polgármester az önkormányzat nevében fejezte ki háláját és megbecsülését a település minden pedagógusának és segítő kollégáinak.

A rendezvényre a város hagyományaihoz híven a nyugdíjas pedagógusokat is meghívták. Az eseménynek a Rákóczi-vár Színházterme adott otthont, ahol a polgármester méltatta a meghívottak mindennapi munkáját, akik a tudás átadásával és a tanítás szent hivatásával töltik napjaikat.

Magyar Jánosné gyémántdiplomát kapott. Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek

A városvezető beszédében hangsúlyozta, hogy a pedagógusok szerepe és munkája elengedhetetlen a gyermekek sikeres fejlődéséhez. A beszédben kitért arra, hogy a világ folyamatosan változik, és ezzel együtt a pedagógusoknak is új kihívásokkal kell szembenézniük. Fontosnak tartotta a pedagógusok kommunikációs és szervezőképességének felértékelődését, valamint a vezető szerepük megtartását. „Látjuk, hogy amely világban élünk most, egy kicsit más, mint a 80-as, 90-es évek, ez teljesen tényszerű, hiszen a 80-as évek is más volt, mint az 50-es, vagy a 60-as évek. Fejlődik a világ, és ennek a kihívásnak a pedagógusnak is meg kell felelniük” – mondta a polgármester. Nyiri Tibor úgy folytatta, hogy a pedagógusoknak nem csak az ismeretek átadása a feladatuk. A tanulók számára értékeket és közösségi szellemet kell közvetíteniük, melyek alapját képezik a társadalomnak és ez napjainkra talán fontosabb, mint valaha.

Az eseményen különleges elismerések átadására is sor került. A diploma keltétől számított 50 év után arany-, 60 év után gyémánt-, 65 év után vas-, 70 év után rubin-, 75 év után platinadiplomát adományozhatnak a felsőoktatási intézmények vagy jogutódjaik. Idén gyémántdiplomát vehetett át Magyar Jánosné, aki 1964-ben végzett a Sárospataki Felsőfokú Tanítóképző Intézetben, és 1995-ig a Hunyadi János Általános Iskolában tanított. Nyiri Tibor méltatásában kiemelte, hogy sokszor találkoznak a városban és az egykor közösen átélt élmények, az együtt eltöltött évek gyakran fontosabbak, mint az ismert anyag átadása. A továbbiakban jó egészséget kívánt Magyar Jánosnénak.

Fenyvesi Péter, a zeneiskola pedagógusa. Fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek

Dr. Pintér Sándor belügyminiszter elismerésben részesítette Fenyvesi Pétert, a helyi zeneiskola művésztanárát, több évtizedes kiemelkedő tevékenységéért, nyugállományba vonulása alkalmából. A Pedagógus Szolgálati Emlékérmet Ráczné Váradi Éva, a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda igazgatója adta át, aki kiemelte: Nagyon sok diák annyira ragaszkodik Péter bácsihoz, hogy máshoz nem is akarnak menni tanulni. Ha valaki ilyen nyomot tudott hagyni a zene szeretetével, akkor az illető mindent megtett az életben, amit egy zenepedagógusnak és művésztanárnak meg kellett. Az ünnepség végén a Tokaji Mozaik Kórus adott műsort, és minden jelenlévő ajándékba kapta a „Szerencsi Csokoládégyártás 100 éve” című könyvet.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.