Sakk

33. alkalommal rendezik meg városunkban augusztus 17–20. között a Zemplén Kupa Sakkversenyt. Az eseményre az ország minden részéről neveztek a sportolók. A megmérettetés első napján Nyiri Tibor polgármester köszöntötte a jelenlévőket.

A városvezető beszédében örömét fejezte ki, hogy a versenyen sok a fiatal játékos. „Örvendetes látni, hogy sok az ifjú sakkozó, ami arra enged következtetni, hogy továbbra is van jövője a Zemplén Kupa Sakkversenynek” – mondta Nyiri Tibor, aki ehhez hozzátette: az esemény az önkormányzat támogatásával valósulhatott meg. A polgármester nyomatékosította, hogy szükség van olyan programokra, eseményekre ami a város és Zemplén jó hírnevét öregbíti.

Ezt követően Kristóf Péter nemzetközi versenybíró ismertette a szabályokat. Elmondta, hogy a rendezvény célja a versenyzési lehetőség biztosítása, FIDE értékszám szerzése (a Nemzetközi Sakkszövetség 1970-ben vezette be ezt a pontszámítási rendszert), játéklehetőség az utánpótlás számára, a sakkbaráti kapcsolatok ápolása és a játék népszerűsítése. A sakkversenyre ötvenen érkeztek, akiket három kategóriába soroltak. A mérkőzéseket svájci rendszer szerint bonyolítják, tehát mindenki egyenrangú ellenfelet kap.

Az idei Zemplén Kupa Sakkversenyen minden korosztály képviselteti magát. Most is beigazolódott, miszerint nem az életkor számít. A hatvannégy mezősök világában egy 6 esztendős kisgyerek akár a 70 évessel is megmérkőzhet.

Eredmények:

A csoport: 1. Gáthi Donát (DVTK) 5.5, 2. Csendi Balázs (Miskolci KisBocsok) 5, 3. Fehér Tamás (HÜSI SC Budapest) 4.5.

Különdíjak

Legjobb ifjúsági: Fehér Botond (HÜSI SC Budapest) 3.5.
Női játékos: Medvegyné Balogh Emese (Magyar Testnevelési Egyetem) 2.5.

B csoport: 1. Farkas Csaba (Szirmabesenyő/SASSE) 2.5, 2. Tóth Csaba (Szerencs VSE) 5.5, 3. Zilahi Gábor (Vasas SC) 5.5, 4. Barabás Tibor (Szirmabesenyő/SSASSE), 5. Hajdú István (Szentesi Sakk SE) 4.5, 6. Szalánczi Flóra (Szerencs VSE) 4.

Különdíjak

Legjobb ifjúsági: Tóth Antal Kazimierz (DVTK) 3.5.
Legjobb szenior: Ladislav Radi (szlovák) 4.
Legjobb női: Drajkó Dóra (Kőbánya SC) 3.
Legjobb szerencsi játékos: Szőke Gábor 2.

C csoport: 1. Hajdu István Károly (Miskolci KisBocsok) 7, 2. Szanyi P. Sándor (Nyíregyházi Egyetemi SE) 5, 3. Eva Maria-Luiza (román) 5.

Különdíjak

Legjobb ifjúsági: Medvegy Mária (Magyar Testnevelési Egyetem) 5.
Legjobb szenior: dr. Porcza Antal Ottó (Szigetközi Sakkozók SE) 4.
Legjobb női játékos: Kovács Ágnes (DVTK Miskolc) 4.
Legjobb szerencsi játékos: Simon Tibor (Szerencs VSE) 4.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.