Lassan vége a böjtidőnek, a húsvéti ünnepek alatt ismét előtérbe kerülnek az ünnepi, nehezebb ételek, és hajlamosak vagyunk emésztőrendszerünket túlterhelni. Régi sztereotípia, hogy a zsíros, fűszeres magyar konyha rendkívül egészségtelen, célszerű tartózkodnunk tőle. El kell azonban mondanunk, hogy a főként bécsi vendéglősök által kitalált, „magyarosnak” mondott ételeknek vajmi kevés közük van a régi magyar konyhához. Ősi ételeink és fűszereink, mint általában a pusztai népek konyhája, mértékletesek, táplálóak, mai szemmel is egészségesek. Ami egyértelműen egészségtelen, az a Mikszáth és Móricz által oly sokszor tollhegyre tűzött dorbézolásig mértéktelen étkezés. A fűszerek pedig okosan, mértékletesen használva nemcsak, hogy nem károsítják egészségünket, de legtöbbjük gyógyhatású is. Ismerjük meg ezt az oldalukat, és ételeinkben, vagy gyógyteaként is használjuk bátran őket! Lássunk néhány példát erre!
A tárkony levesek nélkülözhetetlen kelléke, kedvező hatással van az emésztésre, fokozza az epetermelést. Teája étvágyjavító, élénkítő hatású, segít a kimerültség leküzdésében. A mustár konyhai felhasználása közismert, azt viszont kevesen tudják, hogy magja közvetlenül fogyasztva puffadásgátló, enyhe hashajtó, reumaellenes hatású. Az oregánó, magyarul vadmajoranna az olasz konyha kedvelt fűszere, de nálunk is meghonosodott. Nemcsak a pizzához nélkülözhetetlen, de komoly baktériumölő, influenzaellenes, légúttisztító, köhögéscsillapító hatással is rendelkezik. A magyar nép sokszor megénekelt kedves növénye a rozmaring sültekhez, pácokhoz használható, de gyulladáscsökkentő, idegerősítő, vérnyomásemelő is, külsőleg fájdalomcsillapító krémek nélkülözhetetlen alkotórésze. A lestyán az erdélyi konyha alapfűszere, a sokak által kedvelt csorba fontos alkotórésze. Teáját a népi gyógyászat emésztési zavarok esetén ajánlja. A petrezselyem gyógyhatása oly sokrétű, hogy nem maradhat ki a sorból. Vízhajtó, allergiaellenes, vérnyomáscsökkentő hatása van, de serkenti a tejelválasztást, valamint ösztrogéntartalmánál fogva a női nemi vágy serkentésére is ajánlják. Az ánizs sok sütemény és cukrásztermék, likőr ízesítője, emellett fontos gyógynövény. Jó hatással van az emésztőrendszerre, tisztítja a vért, erősíti az idegeket, használható epebántalmak esetén is. Jó íze, valamint szélhajtó és köptető hatása miatt a gyermekgyógyászat nélkülözhetetlen szere. Ősi fűszernövényünk a manapság kissé elfeledett borsikafű, amely a konyhában káposzta-és burgonyafélék, savanyúságok ízesítője, emellett gyomornyugtató, étvágyjavító, gyomorrontást enyhítő hatású is. A kapor a Kárpát-medencétől Ázsiáig sokfelé ismert. Gyógyhatásai közül legfontosabb a vércukorszint csökkentése, emellett koleszterincsökkentő, magas káliumtartalmú és jelentős rostforrás is. Sokáig sorolhatnánk még a példákat, de a terjedelem véges, ezért kívánok mindenkinek mértékletes, panaszmentes, kellemes Húsvétot, és ne feledjék, a fűben, fában nemcsak orvosság, de jó ízek is lakoznak, használjuk bátran őket!
Vitelki László, Szerencsi Gyógynövénybolt