Sziréna

Szén-monoxid szivárgás gyanúja miatt riasztották a tűzoltókat Megyaszóra február 07-én.

Rosszul lett egy lakó egy családi ház fürdőszobájában, ahol egy gázüzemű berendezés működött. A szerencsi hivatásos tűzoltók az épület átvizsgálása során megemelkedett szén-monoxid szintet tapasztaltak, ezért minden helyiséget átszellőztettek. A gázszolgáltató szakembere megvizsgálta a fali gázbojlert és megtiltotta a további használatát. A mentők szén-monoxid mérgezés gyanújával egy embert kórházba szállítottak.

Előzzük meg a bajt, ne essünk a szén-monoxid áldozatául!

• A nyílt égésterű fűtőeszközök a szoba levegőjét használják el az égés során. Ezek jól szigetelő ajtók és ablakok esetén nem jutnak elég levegőhöz és – legyen bármennyire jó huzata is a kéménynek – másodpercek alatt veszélyes mennyiségű szén-monoxid jöhet létre. Ezért még a hideg időjárás esetén is szellőztessünk rendszeresen!
• Gondoskodjunk a megfelelő oxigénmennyiség folyamatos utánpótlásáról, amely a tökéletes égés alapfeltétele, így nem keletkezik veszélyes mennyiségű szén-monoxid gáz!
• A fűtőberendezések telepítését minden esetben szakemberrel végeztessük, valamint tegyük lehetővé a készülékek és füstelvezetők rendszeres felülvizsgálatát!
• Minden esetben fogadjuk meg a szakemberek tanácsait és kövessük a készülékek használati útmutatóiban foglaltakat!
• Otthonunkban gondoskodjunk a friss levegő utánpótlásról, biztosítsuk lakásunk természetes szellőzését!
• A balesetek kockázatának csökkentése érdekében, javasolt a szén-monoxid érzékelő használata. A készülék vásárlása során azonban figyeljünk oda a minőségére, ezért csak szaküzletből szerezzünk be ilyen terméket!

Forrás: katasztrofavedelem.hu — Borítókép: Illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.