Sziréna

Fokozott figyelemre számíthatnak a kamionosok és a buszosok a következő napokban. Február 8-án kezdődött a ROADPOL elnevezésű közúti ellenőrzés. Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata által szervezett akcióban február 14-ig a nehéz gépjárművek iratait és rakományát vizsgálják át.

Az akció a nehéz tehergépjárművek és autóbuszok, illetve azok személyzete átfogó ellenőrzésére irányul, de ezen túlmenően a tagállamok rendőri szervei kiemelt figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök szabályszerű használatának, valamint a gyalogosok, kerékpárosok, segédmotor-kerékpárosok, illetve a motorkerékpárosok szabályszerű közlekedésének ellenőrzésére is.

Elsődleges cél a közlekedésbiztonság javítása, a közúti közlekedési balesetek csökkentése, megelőzése.

Az akcióban a rendőrök főként az áru-, és személyszállításhoz szükséges okmányokat, a menetíró készülékkel, illetve a rakományok rögzítésével kapcsolatos előírásokat, a vezetési és pihenőidő betartását, valamint a túlsúlyos járműveket ellenőrzik.

A ROADPOL operatív munkacsoportjának közleménye szerint a közelgő műveletet várhatóan erőteljesen befolyásolják a COVID-19 intézkedései, amelyeket az utóbbi időben az Európai Unió számos tagállamában kiterjesztettek és szigorítottak.

Ennek eredményeként több ország már nem képes részt venni a műveletben, mert jelenleg hatalmas emberi erőforrásokat irányítanak át a COVID-19 intézkedések végrehajtására. Számos tagállam hatósága kisebb létszámmal, és korlátozott módon végzi az ellenőrzéseket, a fertőzés kockázatának minimalizálása céljából.

Az ellenőrzések sok helyen integrált megközelítésen alapulnak, összekapcsolva az egyes hatósági technológiákat és adatbázisokat.

Fotó: Shutterstock

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.