Sziréna

Az elmúlt napokban több bejelentést is kapott a rendőrség olyan SMS-ekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik.

Mióta az egész ország karanténban van, egyre többen vásárolnak az interneten. Az online vásárolt termékeket legtöbb esetben csomagküldő szolgálat segítségével veszik át a vásárlók. Ez új lehetőséget kínál a kiberbűnözőknek arra, hogy személyes adatokat és pénzt csaljanak ki a gyanútlan emberekből.

„Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el.

Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz”

– írta a Police.hu.

Ennek a kibertámadásnak elsősorban az androidos eszközökkel rendelkezők eshetnek áldozatául. Ha gyanús SMS-t kap, először bizonyosodjon meg róla, hogy valóban a csomagküldő szolgálattól kapta az üzenetet.

Az első, szembetűnő különbség jól látható:

Az elküldött hivatkozás címe részben meg kell, hogy egyezzen a csomagküldő szolgálat nevével. Amennyiben már rákattintott a linkre, és letöltötte az alkalmazást, állítsa vissza telefonját a gyári beállításokra, melyet a rendszer beállításai menüpont alatt érhet el.
Abban az esetben, ha a rendszer-visszaállítást nem tudja végrehajtani, úgy telepítsen vírusirtót telefonjára, vagy kérje szakértő segítségét!

Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Hasonló problémák elkerülése érdekében célszerű egy olyan, a telefonját védő biztonsági rendszer használata, amelyik megakadályozza, hogy telefonján kártékony tartalmakat nyisson meg.

Borítókép: 24.hu 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.