Sziréna

A Szerencsi Járásbíróság ítéletet hozott a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárásban. A vádlott 2020. május 5-én este a tiszalúci állomáson szállt fel a Szerencs felé tartó vonatra.

A jegyellenőr (sértett) észlelte a vádlott ittas állapotát, ezért nem adott jelzést a mozdonynak az indulásra. A sértett felszólította a vádlottat menetjegye átadására, aki közölte: most szabadult a börtönből, ezért nincs jegye. A kalauz ekkor arról tájékoztatta, hogy a vonaton is megveheti azt, illetve felszólította a szabadulását igazoló okirat bemutatására. Mivel a vádlott ennek nem tett eleget és pénz híján jegyet sem tudott venni, így a sértett leszállította a vonatról. A vádlott a peronon arcon ütötte és köpte a sértettet.

A jegyellenőr közfeladatot ellátó személynek minősül, ezért a bíróság a vádlottat a fenti bűncselekmény elkövetése miatt 5 év szabadságvesztésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből. Súlyosbító körülményként értékelte a vádlott erőszakos többszörös személyi minősültségét meghaladó büntetett előéletét, valamint elkövetéskori, önhibából eredő ittasságát, míg enyhítő körülménynek tekintette azt, hogy a sértett a vádlott bocsánatkérését elfogadta. Az ítélet nem jogerős.

Fotó: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.