Sziréna

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tavasszal a szabadtéri tüzek oltása teszi ki a tűzoltói beavatkozások jelentős részét. Márciusban, naponta átlagosan negyvennégyszer kellett beavatkozni a hivatásos egységeknek ilyen tűzeset miatt – adta hírül a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A lángoló száraz növényzet sérülést még nem okozott, azonban már többször előfordult, hogy csemetések, gyümölcsösök, vagy erdőrészek váltak a tűz áldozatává. A lángok időnként a lakókörnyezetre és a külterületen lévő ingatlanokra is veszélyt jelentenek, a felszabaduló füst pedig nagymértékben rontja a levegőminőséget.

Március 10-e óta az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, március 21-én pedig közleményében tartósan vízhiányos időszakot állapított meg a belügyminiszter. A csapadékmentes telet követő száraz tavasz kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának. Annak érdekében, hogy megelőzzük a természetet és épített környezetet is veszélyeztető tüzeket, az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • Tilos tüzet gyújtani az erdőkben, fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.
  • Kerten belül zöldhulladékot csak abban az esetben lehet égetni, amennyiben azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi.
  • Kerten belül csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időszakban szabad égetni.
  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Mindig legyen a közelben oltóvíz és egy szerszám, amellyel a tűz kordában tartható.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék-égetést szabályozó rendelete, tilos a kertben száraz növényeket égetni.
  • Kommunális hulladékot égetni sehol sem szabad.
  • Tarlót és nádast égetni az egész országban tilos.
  • A tűzgyújtási tilalom nem vonatkozik a kerti szalonnasütésre, grillezésre, bográcsozásra.
  • Ne dobjuk el az égő cigarettacsikket.
  • Ha valaki tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a katasztrófavédelem, illetve a NÉBIH által működtetett honlapon lehet tájékozódni.