Sziréna

A tavasz beköszöntével településeink külterületein, dűlőútjain, valamint a környékbeli erdőkben megjelentek a gépi meghajtású hobbi célból használt járművek, enduro motorkerékpárok, quadok. A gépjárművekkel történő közlekedés során azok vezetői több esetben figyelmen kívül hagyják a KRESZ és más az erdő rendjére vonatkozó szabályokat.

A rendőrség felhívja a járművezetők figyelmét, hogy a szilárd burkolattal nem fedett utakon (földutakon) történő közlekedésre is a közúti közlekedés szabályairól szóló többször módosított 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet KRESZ szabályai érvényesek, a járművezetőnek a kategóriára érvényes vezetői engedéllyel, a járműveknek megfelelő műszaki állapottal, érvényes kötelező gépjármű-felelősség biztosítással, működőképes irányjelző és világító berendezéssel kell rendelkeznie. Az erdőben látogatás céljából pihenés, üdülés és sportolás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóháton, valamint lóval vontatott járművel szabad közlekedni.

(A rendőrök mostantól gyakrabban fognak járőrizni az érintett területeken.) 

Egyéb gépi meghajtású járművel – erdőgazdálkodási célt kivéve – csak az erdőgazdálkodó engedélyével lehet behajtani. A Szerencsi Rendőrkapitányság a külterületek rendjének fenntartása érdekében a hivatásos vadászokkal, mezőőrökkel, természetvédelmi őrökkel, polgárőrökkel rendszeresen közös ellenőrzéseket tart. A szabálysértések elkövetésén tetten ért személyek 5.000 Ft-tól 150.000 Ft-ig terjedő bírságra számíthatnak, ezért felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy közlekedésük során a vonatkozó jogszabályok betartására kiemelt figyelmet fordítsanak, vigyázzanak az erdők és külterületek rendjére.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.