Sziréna

A Miskolci Törvényszék ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki a megállapított tényállás szerint 2021. április 23-án délután Tarcalon a hozzá látogatóba érkező sértettre minden előzmény nélkül rátámadt.

A vádlott előzőleg alkoholt és „herbált” fogyasztott, emiatt ittas és bódult állapotba került. Amint meglátta érkező ismerősét, indok nélkül ordítani kezdett, kérdőre vonta, hogy egyáltalán miért van ott, és távozásra szólította fel, miközben életveszélyesen megfenyegette. Közben a vádlott magához vett egy 32 cm hosszú, 19 cm pengehosszússágú kést, amellyel a sértettet többször megszúrta a hasán, mellkasán, a nyakán, illetve a karján és azt kiabálta, hogy „megdöglesz!”. A sértett a földre esett, azonban még telefonon segítséget tudott kérni. Sérülései életveszélyesek voltak.

A törvényszék döntésében azt mérlegelte, hogy az elkövetés eszköze akár az élet kioltására is alkalmas volt, amellyel a vádlott többször szúrta meg a sértettet, őt kitartóan bántalmazta döntően létfontosságú testtájékokat célozva, miközben ölésre utaló kijelentéseket tett és a történtek után is közömbös maradt, nem hívott segítséget áldozatához.

Bódult állapokban, gátlástalanul cselekedett

Mindezek alapján a törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 10 év szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint kizárta a feltételes szabadság kedvezményéből.

Súlyosító körülményként értékelte, hogy a terhelt önhibából eredő ittas és bódult állapotban, motiválatlanul, gátlástalanul követte el a bűncselekményt, amelyhez egy különösen veszélyes eszközt használt esélyt sem adva a védekezésre. Ugyanígy esett latba az ilyen és hasonló élet elleni bűncselekmények megyei és országos elszaporodottsága is. Ehhez képest kisebb nyomatékkal, enyhítő körülményként értékelte a törvényszék, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítés iránt fellebbezett, így az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

(Fotó: illusztráció)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.