Ajánló

Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális fesztiválja - idén először a Tokaj-hegyaljai Nyár rendezvénysorozatának részeként - augusztus 12-tól 21-ig várja a látogatókat. A Zempléni Fesztivál a természeti környezettel és a gyönyörű történelmi helyszínekkel harmonizáló összművészeti rendezvény, ami immár több mint 30 éve nyújtja látogatóinak a felfedezés örömét a felvonultatott különböző zenei műfajokban, színházi előadások és kiállítások során csakúgy, mint a helyszínein elérhető gasztronómiai, borászati értékekben.

Az idei, több mint 50 programból álló rendezvénysorozat magas színvonalú komolyzenei hangversenyekkel, színházi előadásokkal, jazz koncertekkel, kirándulásokkal, kiállításokkal, családi és gasztronómiai programokkal várja a helyi közönséget és az ország más vidékeiről érkező, minőségi kikapcsolódásra vágyó látogatókat egyaránt. Az augusztusi napokban olyan válogatott művészeti palettát kínálnak, amelyért érdemes több napot, akár a teljes időszakot Zemplénben tölteni.

Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett több más zempléni település szabadtéri helyszínei, legszebb műemlékei, borászatai adnak otthont élvonalbeli magyar és külföldi szólisták, népszerű együttesek produkcióinak.
A látogatók a rendezvényekhez kapcsolódóan közel egy tucat pincészet, köztük a Fesztivál hivatalos borszállítója, a Grand Tokaj kiváló borait is megkóstolhatják.

A programok többségét továbbra is a komolyzene műfajához tartozó koncertek alkotják, de hagyományosan erős a jazz kínálat, a társművészetek pedig a legmagasabb színvonalon képviseltetik magukat: vajdasági képzőművészek alkotásaiból öt kiállítás nyílik a Fesztivál keretében.

A komolyzenei koncertek sorában fellép a Budafoki Dohnányi Zenekar Guido Mancusi és Hollerung Gábor vezényletével, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, és két év halasztás után a Fesztivál vendége lesz a Wiener Singakademie és az Ensemble Barucco Ausztriából. A nagykoncertek mellett a kamarahangversenyeken többek között Balázs János, Berecz Mihály, és a Keller Quartet játékát élvezhetik és két hangversenyt ad Megyesi Schwartz Lúcia és az Aura Musicale.

A vokális műfaj kedvelőinek is nyújt érdekességeket az idei rendezvénysorozat. Filkeházán és Mikóházán egy-egy különleges zarándok-koncert keretében énekel a Szent Efrém Férfikar, két koncerten lép fel a Fool Moon énekegyüttes, és három kiváló operaénekesnő: Fodor Beatrix, Keszei Bori és Megyesi Schwartz Lúcia az operairodalom leghíresebb nőalakjait idézik meg.

A színházkedvelők Sárospatakon Hernádi Judit és Kern András főszereplésével a Valódi hamisítvány című előadást, Sátoraljaújhelyen és Tokajban a Redőny című produkciót tekinthetik meg, és A Föltámadás szomorúsága című Ady Est-jével fellép Földes László HOBO.

A gyermekes családok számára nyújtanak tartalmas kikapcsolódási lehetőséget Laposa Julcsi előadásai és a hagyományos a megérthető zene – családi program karmesteri ismertetővel sorozat idei koncertje, melynek keretében Hollerung Gábor tart előadást a Rachmaninov II. Zongoraversenyéről.

A jazz és az improvizatív műfaj képviselői közül is több neves szólista és együttes vendégszerepel a Fesztiválon: Malek Andrea 13-án és 14-én, a Benkó Dixieland Band 15-én és 16-án, a Binder Quartet 18-án, a Budapest Ragtime Band 19-én és 20-án. A 110 éve született Fényes Szabolcs slágereit eleveníti fel Szőke Nikolett és a Swing a’ la Django 19-én a Tokaj Fesztiválkatlanban. Esti Jazz koncertek idén nemcsak a Sárospataki Borteraszon lesznek, hanem Tokajban is, a Jazzudvaron. Fellép többek között a Fehér Fábió Trió, a Gyárfás István Trió, a Nagy János Trió, a Kodály Spicy Jazz, a Tűzkő Salamon Quintet és a Varga Gábor Jazz Trió.

A Zempléni Fesztivál programsorozata nem jöhetne létre hozzájárulások, támogatások nélkül. Elsőként kell említenünk fenntartóinkat az Kulturális és Innvációs Minisztériumot, a Nemzeti Kulturális Alapot és kiemelt támogatónkat, az MVM Csoportot, akik a rendezvénysorozat fő anyagi forrását biztosítják. A támogatások között igen fontos helyet foglal el a helyi önkormányzatok anyagi hozzájárulása és a helyi művelődési intézmények munkatársainak hatékony segítsége.

E segítők sorában külön köszönet illeti Sárospatakon A Művelődés Háza és Könyvtára dolgozóit. A támogatók között kiemelkedik a térséghez erős kötődésű Fémalk Zrt., melynek több éve tartó nagyvonalú hozzájárulását élvezheti a rendezvénysorozat, sokadszorra is aranyfokozatú támogatást nyújt a Colas, és már harmadik éve együttműködő partnere a rendezvénysorozatnak a kiemelkedő színvonalú porcelán ékszereket készítő Zema Ékszerház.
Emellett köszönjük, hogy számtalan zempléni cég és szolgáltató, valamint a helyi és országos média szereplői is segítik a fesztivál megvalósítását.

Szerencsi programok:

Bécsi klasszikusok
2022. augusztus 13. szombat, Szerencs
20:00 Rákóczi-vár udvara, belépő ára: 2900 forint

CHIAROSCURO, Aura Musicale Kamaraegyüttes
2022. augusztus 15. hétfő, Szerencs
20:00 Kisboldogasszony római katolikus templom, belépő ára: 2900 forint

Világslágerek Dixielandban
2022. augusztus 16. kedd, Szerencs
20:00 Rákóczi-vár udvara, belépő ára: 2900 forint

Bécsi klasszikusok

Két évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a szerencsi Rákóczi-vár udvarán tartandó nyáresti szabadtéri hangversenyeinket. Idén a koncertet a Budafoki Dohnányi Zenekar első vendégkarmestere, az osztrák Guido Mancusi vezényli, aki a bécsi klasszicizmusból, illetve a kora romantikus érából állította össze az est műsorát.

Elsőként az „Il Distratto” — a.m. szétszórt — névvel is illetett 60. szimfóniát hallhatjuk. Haydn százegynéhány szimfóniája óriási formai változatosságot mutat, a 60-as számú C-dúr azonban a maga hat tételével, számos különleges szerkezeti megoldásával és jónéhány zenei idézetével még e repertoáron belül is egészen kivételesnek mondható. Jóllehet a mű Haydn idejében szimfóniaként vált széles körben ismertté, a mű eredendően Jean-François Regnard Le distrait című színpadi művének német fordításához (Der Zerstreute) szánt kísérőzeneként született meg. A mű korabeli kéziratos másolatain gyakran feltűnik az olasz Il Distratto kifejezés, így nyilvánvaló, hogy a zeneszerző a színdarabhoz írott kísérőzenéjét hasznosította újra egy szimfónia formájában. (Forrás: Magyar Zene, Mikusi Balázs: Haydn Il Distratto kísérőzenéje és a "színházi szimfónia" esztétikája — Tanulmány)

Az ezt követő zongoraverseny szólistája az ifjú kora ellenére elismert és népszerű Ránki Fülöp. A neves zongoraművész-házaspár, Klukon Edit és Ránki Dezső gyermeke már igen fiatalon közönség elé lépett, és ma már a Zeneakadémia oktatója is.

Beethoven a szóban forgó művét 1796-1797-ben írta, s bemutatója Prágában volt 1798-ban; a zongoraszólót természetesen maga a zeneszerző játszotta. A versenyművet magas főúri pártfogójának, Odescalchi-Keglevich hercegasszonynak ajánlotta. Annak ellenére, hogy a darab az első zongoraversenyként vonult be a köztudatba, valójában a szerző harmadikként komponált zongoraversenye. Néhány évvel korábban Bonnban Beethoven próbálkozott már a műfajjal, de e sohasem publikált Esz-dúr versenyműnek csak a zongoraszólama maradt ránk (No.0. zongoraverseny). Ugyanakkor a No.2-es, op.19-es jegyzékszámon nyilvántartott B-dúr zongoraversenyt Beethoven saját kijelentése szerint 1794–95-ben írta, tehát az időrendiséget tekintve az volt az első zongoraversenye. (A szövegrész wikiwand.com cikke alapján készült.)

A szünet után, utolsóként Schubert: VI. szimfónia csendül fel. Nyilvános bemutatója — mivel a „nagy” C-dúr szimfónia túlságosan nehéznek bizonyult, és ezért ezt vették elő helyette — egy hónappal a zeneszerző halála után zajlott le Bécsben, a Zenebarátok Társasága hangversenyén, 1828 decemberében.

A mű ezúttal kevésbé utal Mozart és Beethoven hatására: inkább az akkoriban divatos Rossini-féle nyitányok stílusát követi. A „kis” C-dúr szimfónia könnyen megszerethető darab: olaszos lendület, vidám kedély, felhőtlen játékosság uralja. Időnként mindazonáltal mégis megelőlegez valamennyit abból a félreismerhetetlen schuberti hangból, amely oly sok későbbi kompozíciónak, köztük a „nagy” C-dúr szimfóniának is sajátja. (Forrás: Pándi Marianne: Hangversenykalauz)

CHIAROSCURO, Aura Musicale Kamaraegyüttes

Az Aura Musicale Kamaraegyüttest 1995-ben fiatal muzsikusok alapították, miután korábban nagy sikert arattak Biber Chi la dura la vince című operájának előadásával az innsbrucki és a salzburgi ünnepi játékokon. Az együttes vezetője Máté Balázs csellista, aki szólistaként és kamarazenészként egyaránt ismert Európa-szerte és a tengerentúlon, hangversenyeivel és lemezfelvételeivel.

Az Aura Musicale már számos nagysikerű hangversenyt adott rangos nemzetközi fesztiválokon: Régi Zenei Napok, Würzburg; Tiroli Egyházzenei Napok; Eckardsaui Kastélykoncertek; Soproni Régi Zenei Napok; Budapesti Régi Zenei Fórum.

Az Aura Musicale tagjai korhű hangszereken játszanak.

A hangverseny szólistája Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesnő (mezzoszoprán), aki 1994 óta a Magyar Állami Operaház tagja, 2006 és 2008 között a grazi opera szólistája, mesterkurzusok tanára.

A „chiaroscuro” (ejtsd: kíáro-szkúro) a zenében a barokkhoz köthető kifejezés, jelentése: fény-árnyék. A műsor a 18. század gazdag itáliai és német egyházi és világi muzsikájának keresztmetszetét adja és ezen keresztül mutatja be a zenei kifejezőerő sokféleségét. A meditatív, fájdalmas karakter éppúgy megjelenik, mint az életvidámság és a humor, a halálvágy éppúgy, mint a szilaj jókedv. A figyelmes hallgató ezeken keresztül átélheti mindazt, amit a kor zenei írói az affektusok (lelkiállapotok) sokféleségéről olyan érzékletesen leírnak. A késő-barokk kor teátrális muzsikája a korhű hangszerek színpompás hangzásával együtt egy időutazásra hív, melynek során a hallgató lelki szemei előtt kibontakozik egy 300 esztendővel ezelőtti gazdag zenei univerzum.

Világslágerek Dixielandban

A koncertet a Benkó Dixieland Band az immár Máté Péter-díjas Szulák Andreával, a kitűnő és igen sokoldalú énekesnő-színésznővel együtt álmodta és valósítja meg: a műsorban olyan világslágerek hangzanak el, amelyek népszerűsége sok évtizede töretlen, és amelyek a jazz műfaját-világát népszerűsítik mind a mai napig. Mindezt úgy teszik, hogy a jazzrajongók és a nem kimondottan jazzértő közönség is jólérezhesse magát. Erre biztosíték a számos műfajban otthonos és kiváló Szulák Andrea.

A zenekart az akkor még középiskolás, 6 évvel később azonban már műegyetemi oktató Benkó Sándor alapította 1957-ben. Már az első bakelit-kiadványuk aranylemez lett, s hamarosan nemzetközi karrierjük is kezdetét vette. Sokat szerepeltek külföldön, számtalan díjat nyertek hazai és nemzetközi fesztiválokon egyaránt. Történetük és működésük Magyarország legismertebb és legnépszerűbb dixieland zenekaraként majdnem hat évtizeden keresztül volt töretlen egészen Benkó Sándor 2015 decemberében bekövetkezett haláláig. Ezt követően az együttes kényszerűségből több mint három évig a Dixie Kings of Hungary név alatt működött, a klarinétosi posztot kivéve változatlan felállásban.

2019 májusában „visszakapták” a Benkó Dixieland Band nevet, mivel az Ítélőtábla jogerős végzése szerint a zenekar jogosult a BDB név használatára. A nagy múltú együttes célja a Benkó-hagyományok tiszteletben tartása és ápolása – az együttes ebben a szellemben szeretné a közönséget a jövőben is szórakoztatni.

A Benkó Dixieland Band Zempléni Fesztivál keretében szervezett előző napi koncertjéről itt olvashatnak bővebben.

A programokról részletes információ a www.zemplenifesztival.hu honlapon, valamint a fesztivál facebook oldalán található. Jegyek a zf.jegy.hu és a broadwayticket.jegy.hu oldalon vásárolhatók.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.