Aktuális

A csalán az ókor óta ismert és kedvelt gyógynövény. A régi időkben nemcsak gyógyításra használták, erős rostjai szövés alapanyagául szolgáltak.

A csalán minden része gyógyító hatású: gyökerétől kezdve a szárán és a leveleinkeresztül a virágjáig, felhasználási területe is rendkívül sokrétű: általános erősítő, vértisztító, vizelethajtó hatását hólyaghurut, reuma, köszvény, bőrbetegségek, hajhullás, magas vérnyomás, gyomorhurut ellen használják. Hetekig tartó ivókúra formájában máj- és epebántalmak esetén is hatásos. A csalán bőségesen tartalmaz vitaminokat, ásványisókat, vasat, ezért teája különösen hasznos lehet az általános erőnlét javítására, hiánybetegségek kiküszöbölésére.

A tavaszi fáradtság leküzdésére, a kimerültség enyhítésére igen hatásos. A csalán az egyik legjobb vértisztító, méregtelenítő gyógynövény. Tavasszal érdemes néhány héten át ivókúrát tartani, egyrészt méregtelenítés céljából, másrészt a tavaszi fáradtság leküzdésére. Napi két-háromcsészényi tea fogyasztása javasolt 3-4 héten át. Vértisztító hatását reumatikus bántalmak és köszvény ellen is kihasználhatjuk, e célból azivókúrát és több hónapig kell folytatni a kúrát kéthetes megszakításokkal. A csalántea jól átmossa a veséket, és kimossa a vesehomokot, ezáltal vesekövek kialakulásának megelőzésére is jó. Húgyúti gyulladásokban is alkalmazhatjuk. Kovasavtartalma erősíti a kötőszöveteket, a körmöket, a hajhagymákat.

A csalán gyökérzetét a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának kezelésére alkalmazzák. Csökkenti a megnagyobbodott prosztataméretét, növeli az ürített vizelet mennyiségét, javítja az áramlást. A népgyógyászatban reumás panaszok esetén a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodták meg. Fürdőkúrát is alkalmazhatunk reumás bántalmakban, egyidejű tea fogyasztás mellett. A fürdő igen hatásos pattanásos bőr kezelésére, különösen a háton kialakuló, nehezen hozzáférhető pattanások esetén. Ülőfürdőként aranyeres bántalmak kezelésére, lábfürdőként alsó végtagi érszűkület kiegészítő kezelésére alkalmas. Főzetét hajmosószerként hajhullás és korpásodás, hajzsírosodás ellen használják. Böjtidőszak lévén jusson eszünkbe ez a jól ismert gyógynövény, hiszen méregtelenítő hatása napjaink táplálkozási szokásai mellett fontosabb mint valaha.

Vitelki László, Gyógynövénybolt

Legutóbbi játékunk megfejtése: Az ánizs magja fehérjét, rostokat és olajokat tartalmaz. A beküldők közül Tóthné Árvai Kitti, 3900 Szerencs, Kandó Kálmán út 8. szám alatti olvasónk a Szerencsi Gyógynövénybolt (Rákóczi út 104.) ajándékcsomagját nyerte. A nyereményről szóló utalvány átvehető a szerkesztőségünkben (Kossuth tér 1. Népház I. emelet). Új kérdésünk: Mikor érdemes ivókúrát tartani? Megfejtéseiket március 31-ig postázzák címünkre (3900 Szerencs, Kossuth tér 1.) vagy dobják be a Népház bejáratánál levő postaládánkba. A borítékra írják rá: Egészségünkért.

Borítókép: illusztráció

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.