Aktuális

A cserkészekről sokaknak azok a gyerekek és felnőttek jutnak az eszükbe, akik talpig zöldbe vagy éppen barnába öltözve a természetet járják és táboroznak. Aki erre gondol nem is nagyon téved. A cserkészmozgalom ugyanis egy önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől függetlenül. Az UNICEF után a cserkészmozgalom a világ második legnagyobb civil ifjúsági szerveződése. Czakó Attilát, a szerencsi 1220. Szent Imre herceg cserkészcsapat parancsnokát kérdeztük a helyi cserkészek életéről.

Mikor és hogyan alakult meg a helyi mozgalom?

A szerencsi székhelyű 1220. Szent Imre hercegcsapat Mészáros László római katolikus káplán segítségével és irányításával alakult meg 1992-ben. Idén lettünk pont 25 évesek. Habár II. világháború előtt kettő cserkészcsapat is tevékenykedett városunkban - Ond vezér és Rákóczi Zsigmond néven -, csapatunk tisztelve az elődöket, ám - a fentiektől függetlenül alakult meg 25 éve.

Czakó Attila a szerencsi 1220. Szent Imre herceg cserkészcsapat parancsnoka - Fotó: Szerencsi Hírek 

Hány főből áll jelenleg a csapat?

Most 32 fővel működünk, de volt olyan év, amikor a csapatunk 60 tagot is számlált. A 25 éves múltunkkal a hátunk mögött az évek során nagyjából 250-300 gyerekből faragtunk kiváló cserkészt. Főként szerencsiekből áll a csapat, de Ondról és Bekecsről is sokan csatlakoznak hozzánk.

Cserkész fogadalomtétel a szerencsi Munkás Szent József Katolikus templomban - Fotó: magánarchívum

Miért érdemes cserkésznek állni?

Cserkésznek állni egy életre szóló kalandot jelent! Ezt igazából át kell élni. Maga a természet szeretette, a számtalan program, a táborozások, a hadijátékok, az egész cserkészmozgalom egy igazi játszva tanulás. Aki cserkésznek áll nagyon sok mindent megtanul az életről, és bármilyen helyzetben feltalálja magát. Bárki jelentkezhet hozzánk, nincs korhatár. Fontos azonban tudni, hogy a fogadalom egy életre szól.

Milyen foglalkozásokat tartanak?

Hetente tartunk egy úgynevezett őrsi órát. Itt különböző cserkészmódszereket tanítunk a tagoknak, emellett rengeteg közös kirándulást és táborozást is szervezünk, más cserkészcsapatokkal közösen. Nagyon nehezen találnánk olyan helyet az országban ahol nem fordultunk még meg. Csapatunk kedvenc helye azonban természetesen a Zempléni-hegység csodálatos vidéke.

Úgy tudom, hogy Japánba is eljutottak.

Igen, ez 2015-ben volt. Mint a muszlim hitűeknek Mekka a legfőbb zarándokhely nekünk a jamboree az. Ez egyfajta nemzetközi találkozó a cserkészeknek. Kiemelkedik ezek közül a cserkész világjamboree, mely a mozgalom legrangosabb nemzetközi eseménye, és általában négyévente tartják meg, mindig más országban. Két éve lehetőségünk volt erre ellátogatni Japánba, hogy a városunk és cserkészeink hírnevét öregbítsük. Csapatunk igazi különlegességgel készült az eseményre ugyanis jurtát, íjakat, karikás ostorokat, valamint egy 150 éves kovácsműhelyt is vittünk magukkal. Mondanom sem kell hatalmas sikert arattunk ezekkel, és nagyon nagy volt az érdeklődés.

Cserkész világjamboree 2015-ben - Fotó: magánarchívum

Nagyon sok helyi eseményen, ünnepségen vesznek részt. Miért tartják ezt fontosnak?

A magyar hagyományok őrzése fontos célkitűzés számunkra, ezért képviselteti magát csapatunk rendszeresen a városi ünnepségeken és megemlékezéseken. Ezen kívül persze saját programokat is szervezünk. Kiemelném a kétévente megtartott cserkészhadijátékot, amelyet először 1997-ben tartottunk meg a Rákóczi-várban. Ezt a 3 napos programsorozatot idén újra megtartjuk, amelyre szívesen várjuk az érdeklődőket. Híres rendezvényünk továbbá a minden év novemberében megrendezésre kerülő „Dezső végzete” cserkész-disznóvágás, ahol hagyományos módon közösen feldolgozunk egy malacot.

Milyen elképzeléseik vannak a jövőt illetően?

A jövő természetesen az, hogy a helyi cserkészmozgalmat tovább működtessük és népszerűsítsük. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak Szerencs Város Önkormányzatának a támogatásokért, és Csider Andornak a Szerencsi Művelődési Központ igazgatójának is, hogy az egész Rákóczi-várat az események alkalmával önzetlenül a rendelkezésünkre bocsájtja.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.