Aktuális

A karácsonyfa a karácsonyi dekoráció kulcsdarabja. Sok családban a feldíszített fenyő nélkül nincs is karácsonyi hangulat. A környezetvédelem évről évre egyre jobban előtérbe kerül, már sokan választják a földlabdás karácsonyfát.

Magyarországon általában három fajtát szoktak vásárolni az ünnepek közeledtével. 

A lucfenyő a „hagyományos” jól ismert karácsonyfa, ami Európában honos. Az illata erőteljes, gyantás sokak számára a karácsony illatát jelenti, nagyon sokáig kizárólag ezt a fajtát részesítették előnyben és ezt választották hazánkban. Legnagyobb hátránya, hogy hamar elkezd hullani a tűlevele. Legnagyobb előnye, hogy a többihez képes ez a legolcsóbb.

A nordmann fenyő a Kaukázusban őshonos, napjainkban az egyik legnépszerűbb karácsonyfa fajta. Gyors növekedésű, tetszetős formájú, szabályos, illatos, bár nem annyira jellegzetes és erőteljes illatot áraszt, mint a lucfenyő. Az ültetvényeken kimondottan karácsonyfának szánt fákat nevelnek és növekedés közben folyamatosan metszik, ennek köszönhető az "ideális" karácsonyfa alak. Lombozata sötétzöld, fényes, tűlevelei 3-4 cm hosszúak, alig-alig hullanak.

A Sziklás-hegységből, Észak-Amerikából származó ezüstfenyő ugyancsak keresett karácsonyfafajta. Levelei ezüstös tónusúak, szúrósak és a rajtuk lévő viaszréteg akadályozza meg, hogy gyorsan lehulljanak. Az átlagostól szúrósabb tűlevelei miatt nem ajánlott olyan otthonokban, ahol kisgyermek vagy kisállat van. Az ezüstfenyő azért is népszerű, mert különleges színei mellett ez is a tartós karácsonyfa típusok közé tartozik.

A karácsonyfa ültetvényeken a termelés fokozása miatt, a növéyeket szorosan ültetik.

Időtálló a műanyag karácsonyfa

A vágott fenyőket sokan azért nem szeretik megvenni, mert pusztítjuk vele a környezetet. Ez csak részben igaz, hiszen ezeket a fenyőket nem erdőkből, hanem karácsonyfa ültetvényekről hozzák a termelők. A szűkös ültetés miatt a fák azonban idősebb korukra nagy eséllyel elpusztulnak. Azok, akik igazán óvni akarják a környezet érdemesebb egy földlabdás karácsonyfát választani.

Földlabdás karácsonyfa - hosszú távra tervezve

Napjainkban egyre népszerűbb a földlabdás karácsonyfa, amit az ünnep elmúltával a kertbe ki lehet ültetni. A fenyőfa állapotáról úgy győződhetünk meg, ha meghajlítjuk a fenyő egyik levelét. Ha gyorsan kiegyenesedik, akkor a fa jó állapotban van, ha görbe marad, akkor megkezdődött a száradás, ne vásároljuk meg. A földlabdás karácsonyfát érdemes egy nagy kaspóba vagy edénybe állítani, így megvédhetjük a gyökérzetet a sérülésektől.

A földlabdás fenyőt csak néhány napig ajánlott a szobában tartani ezért, ha kerti ültetésre szánjuk a fát, csak közvetlenül karácsonyi ünnep előtt érdemes megvenni. Ha sokáig tartjuk bent a meleg szobában felborul a növény tápanyag- és vízháztartása.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.