Aktuális

A folyamatos esőzéseknek köszönhetően, május 19-én nagy területen alakult ki belvíz Ond közelében.

A Szerencs-patak jelentősen megduzzadt, nagy sodrással zúdult, és sok helyen jelentős szemét gyűlt össze. A vízállás Ondon meghaladta a 280 cm-t. Nyiri Tibor polgármester, Szabó István alpolgármester és Tóth István a Városgazda Non-profit Kft. igazgatója a kritikusnak számító területeken személyesen tájékozódtak a kialakult helyzetről. Az önkormányzat, - mint a januári árvízveszélynél - most is szorosan együttműködött a katasztrófavédelemmel és a vízügyi szakemberekkel.

A polgárőrök közreműködésével a Szerencs-patakot a hármas-tónál található zsilipnél folyamatosan szabályozták, ahol az abaújszántói mérőállomás adatait is felhasználták. Az árhullám tetőzése május 19-én a kora esti órákban érte el a szerencsi területet. Az időjárás nem volt túl kegyes, ugyanis még aznap este is esett az eső. Nyiri Tibor polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzat mindent tőle telhetőt megtesz elsősorban az ondiak ingatlanjainak a védelméért, ugyanis a megduzzadt vízszint leginkább az alacsonyabban fekvő területet veszélyeztette.

A katasztrófavédelemmel együttműködve homokzsákokkal erősítették meg a kritikusabb pontokat. Szerencset elhagyva a Takta csatornán a vízszint 339 cm-en tetőzött. A megyében is jelentősebb gondokat okozott. A Hernád és a Sajó folyók áradása, illetve vízátfolyások miatt a közlekedőknek két alsóbbrendű útszakaszt el kellett kerülniük. A Hernád folyó miatt a 3724-es számú út - Novajidrány és Vizsoly települések közötti szakasza, továbbá a Sajó folyó áradása miatt a 2603-as számú út – a 26-os számú út és Sajókaza település közötti szakaszát zárták le rövidebb ideig.

Fotó: Nagy István

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.