Aktuális

A BMH Nonprofit Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott tájékoztatójában kitér arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtő járatok a települések ingatlanhasználói által használt szelektív hulladékgyűjtő edényzetek ürítése kapcsán nagy a kukák szennyezettsége, melynek következtében bizonyos esetekben a hulladék elszállítása is lehetetlenné vált.

A szelektív hulladékgyűjtő edényzetek több esetben az edényzetbe nem helyezhető, újrahasznosításra alkalmatlan hulladékot pl. nikecellt, műanyag virágcserepet és vödröket, egyéb használati tárgyakat, elektronikai hulladékot, festékes vödröt,

kirívó esetben akár állati tetemet is

tartalmaznak.

A közszolgáltatónak jogában áll a gyűjtőedényzet kiürítését, illetve a hulladékszállítást megtagadni, ha:

  • érzékszervi észleléssel megállapítható, hogy a kihelyezett gyújtóedény mérgező, robbanó, folyékony, veszélyes, vagy olyan anyagot tartalmaz, amely a települési hulladékkal együtt nem gyűjthető, nem szállítható, nem ártalmatlanítható, vagy nem minősül települési hulladéknak;
  • a gyűjtőedényben települési hulladéknak nem minősülő hulladékot helyeztek el, különösen építési és bontási hulladékot, állatii tetemet, valamint elektromos, elektronikai és veszélyes hulladékot.

A hulladék szennyezettsége miatt a begyűjtött hulladék értéktelenné válik, újrahasznosításra történő átadása nem megoldható.

A szelektív hulladékgyűjtő edényzetbe helyezhető hulladékok köre:

Tiszta (kiöblített) fém-, papír-, műanyag csomagolási hulladékok pl. tusfürdős flakon, samponos flakon, italos kartondoboz, alumínium italos doboz, konzervdoboz, tejfölös pohár, PET palack, újságpapír, könyv, füzet, papír tojástartó, kartondoboz, hullámpapír, műanyag zacskó, műanyag szatyor, mosószeres flakon, öblítős flakon.

A szelektív hulladékgyűitő edényzetbe nem helvezhető hulladékok köre:

Zsíros, olajos, oldószeres papír; élelmiszer maradványos doboz pl. margarinos doboz, élelmiszer maradványt tartalmazó papír; zsíros, olajos flakon; CD lemez, magnó- és videókazetta; egyéb műanyagnak ítélt hulladék pl. hungarocell, nikecell; semmiféle üveg; kommunális hulladék; veszélyes hulladék.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.