Aktuális

A Borsod-Abaúj-Zemplén Térségi Ivóvíz-kezelési Önkormányzat Társulás beruházásában valósult meg hazai és Európai Uniós pályázati pénzügyi források felhasználásával az „Észak-magyarországi régió településein élő lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásának a biztosítása” című szakaszolt beruházás.

A projektzárót július 28-án tartották meg Szerencsen a Turisztikai Központban. Szerencs Város Önkormányzata, mint gesztor 78 település együttműködésével 2008-ban pályázatot nyújtott be az ivóvíz minőségének a javítására. A projekt általános célkitűzése az életminőség javítása a minden szempontból megfelelő, egészséges és élvezhető ivóvíz folyamatos biztosításával.

Konkrét cél a minőséget szennyezők (arzén, ammónia, nitrit stb.) koncentrációjának határérték alá csökkentése, vagyis a jogszabály követelményeinek teljesítése. Az eseményen Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, hogy a víz az egyik legdrágább kincs a Földön.

Nyiri Tibor polgármester © Fotó: Nagy István

„Kötelességünk óvni, és megőrizni a jövő nemzedékének. Van vizünk és van szívünk is. Dolgozzunk tovább közösen azért, hogy ez a jövőben is így maradjon”

– zárta a gondolatait a polgármester.

Magyarország elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett. A kormánynak továbbra is célja a környezet hatékony védelme, hogy 2030-ra a magyarországi napelemes kapacitást a jelenlegi kétezerről, hatezer megawattra növelje. Ezen belül 36 milliárd forint kormányzati forrást különítenek el a Zöldbusz programban, hogy további elektromos buszokat vásároljanak.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára © Fotó: Nagy István

A tiszta és jó minőségű ivóvíz biztosítása és védelme legalább ugyanennyire fontos

– mondta el Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Dr. Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy a vizek védelme mellett legalább olyan fontos az illegális hulladéklerakás visszaszorítása. A képviselő kitért a HulladékRadar mobil alkalmazásra, melynek célja az illegális szemétlerakás terjedésének megakadályozása.

Az eseményen Kiss Attila projektvezető ismertette a kivitelezés technikai paramétereit, a beruházás főbb mérföldköveit és eredményeit. A mintegy nettó 7,2 milliárd forintos projektnek köszönhetően közel 93 ezer fő jut hozzá a tiszta és jó minőségű vízhez, melyben az arzén, ammónia, nitrit, vas, mangán és bór az európai uniós- és a hatályos hazai jogszabályok szerint meghatározott érték alatt van.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.