Aktuális

A Szerencs Városi Tanuszodát 2003-ban kezdték el építeni, és két évvel később adták át. Az épület két fő részből áll: az egyik a tanuszoda, a másik rész pedig egy meglévő épület helyére (a bölcsőde elbontásával) emelt és különféle funkciókat ellátó (uszodai öltözők, előcsarnok, irodák).

Jelenleg itt van a székhelye a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Szerencsi Tagintézményének, valamint a Szerencsi Tankerületi Központnak. A sportlétesítmény birtokba vételét követő esztendőkben, de leginkább a 2010-es évtől kezdve folyamatosan jelentkeztek kisebb-nagyobb műszaki problémák az üzemeltetésben.

Az egyik ilyen jelenség a beázás. A nemrégiben elvégzett feltárásnál kiderült, hogy a tetőszerkezet lemezeit úgy készítették el, hogy a dilatációt nem biztosították. A dilatáció nem más, mint egy tágulási hézag, amelyet sokszor rugalmas anyaggal töltenek ki. A résekre, mozgási hézagokra szükség van a burkolati kialakítások során. Az ok a hőtágulásban keresendő. Mivel felmelegedés vagy lehűlés hatására az építőanyagok különböző mértékben tágulnak vagy húzódnak össze, ezért azok szoros illesztése nem lehetséges. A sorozatos beázás azt eredményezte, hogy az elektromos vezetékek, égőtestek, kapcsolók sorra egymás után meghibásodtak. A dilatáció hiánya csak az egyik oka lehet a folyamatos beázásnak.

Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy több lehetséges műszaki probléma is állhat a háttérben,

amiket a szakemberek csak akkor tudnak pontosan meghatározni, ha a tetőszerkezetet megbontják.

Az épületben a páratartalom mérséklését végző gépészet feladata lenne, hogy a levegőből kivonja a nedvességet, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy a fagerendákat szárazon tartsák, ami szintén nem működik tökéletesen. Egyes tartó elemeket ragasztásos technológiával rögzítettek, és a pára miatt problémák adódtak.

Nyiri Tibor hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a szükséges felújítások, karbantartások pénz hiányában elmaradtak, ami oda vezetett, hogy a szakértő által elkészített vélemény szerint az üzemeltetés nem biztonságos, így a balesetek megelőzése érdekében döntött arról, hogy a tanuszoda átmenetileg nem látogatható. A polgármester tájékoztatása szerint az épület felújítására költségvetést készítenek, de az már most látható, hogy jelentős összegre van ehhez szükség, amit az önkormányzat saját pénzügyi forrásból nem tud biztosítani, ezért keresik a lehetőségeket a munkák finanszírozására.

Fotó: Nagy István

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.