Aktuális

Egy nap telt el azóta, hogy Oroszország, Vlagyimir Putyin parancsára támadást indított a szárazföldön és a levegőben egyaránt Ukrajna ellen. A beszámolók szerint több ukrán nagyváros is tűz alá került. Az ukránok általános mozgósítást rendeltek el, ennek ellenére sokan menekülnek. Egyes jelentések szerint százezrek indultak útnak Lengyelország, Szlovákia, Románia és Magyarország felé. A február 24-ei támadás sokkolta az ukránokat. Az oroszok délig jelentős előnyre tettek szert, azonban a délutáni időszakra az ukrán védelem megszilárdult és egyre keményebb ellenállást tanúsítanak. A híradások arról szólnak, hogy a harcok közelednek Kijev felé, ahol a lakosságnak fegyvereket osztogatnak az ukrán hadsereg katonái. Mutatjuk a legfontosabb híreket, viszont az ukrán oldalról érkező híreket nehéz ellenőrizni, igyekszünk olyan információkat megosztani amik hiteles forrásból származnak (a szerk.).

11:29

Oroszország péntek hajnalban ismét rakétákkal támadta Ukrajnát

Ukrán jelentések szerint a csapások ellenére az orosz csapatokat több helyen megállították – jelentette ki péntek reggeli televíziós beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Az elnök azt mondta, a rakétatámadások helyi idő szerint 4 órakor kezdődtek újra. Beszédében hangsúlyozta, hogy egyszerre voltak katonai és civil objektumok a célpontok között. 

11:55

Közép- és kelet-európai NATO tagországoktól kér segítséget ukrajna

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a közép- és kelet-európai NATO-tagállamok által létrehozott, Bukaresti Kilenceknek nevezett országcsoporthoz fordult azzal a felhívással, hogy segítsenek tárgyalásokra kényszeríteni Oroszországot.

– Megvédjük a szabadságunkat és a földünket, de hatékony nemzetközi segítségre van szükségünk. Beszéltem erről Andrzej Dudával (Lengyelország elnökével). A Bukaresti Kilencekhez fordultam védelmi segítségnyújtásért, szankciókért és nyomásgyakorlásért az agresszorra – olvasható a Twitterre kiírt közleményben.

12:05

Csernobilt orosz ejtőernyősök és páncélosok védik

Igor Konasenkov, orosz katonai szóvivő elmondta, hogy Csernobilt ejtőernyősök védik az ukrán nacionalistáktól, továbbá az ukrán fegyveres erők emellett 18 tankot és egyéb páncélozott harci járművet, hét reaktív rakétavető rendszert, 41 különleges katonai gépjárművet és öt rohamcsónakot veszítettek el.

„Orosz légideszantosok csütörtökön teljes ellenőrzésük alá vonták a csernobili atomerőmű körüli területet” – jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken Moszkvában.

„Az orosz ejtőernyősök és az atomerőmű biztonsági zászlóaljához tartozó ukrán katonák együttműködése az erőmű védelmében garancia arra, hogy a nacionalista alakulatok vagy más terrorista szervezetek ne tudják kihasználni az országban kialakult helyzetet” – nyilatkozott a tábornok.

(Orosz katonai járművek várakoznak a csernobili atomerőmű területén, forrás: twitter)

Tájékoztatása szerint az atomerőmű őrségével megállapodás született az erőműegységek és a szarkofág őrzéséről. Konasenkov azt mondta, hogy az atomerőmű környezetében a háttérsugárzás normális, az erőmű személyzete továbbra is a szokásos rend szerint látja el a létesítmény fenntartásait, és figyelemmel kíséri a radioaktivitás helyzetét. A szóvivő az ukrán katonai infrastruktúra 118 földi objektumának megsemmisítéséről, öt ukrán harci gép, egy helikopter és öt csapásmérő drón lelövéséről számolt be. Beszámolója szerint az ukrán fegyveres erők emellett 18 tankot és egyéb páncélozott harci járművet, hét reaktív rakétavető rendszert,

41 különleges katonai gépjárművet és öt rohamcsónakot veszítettek el.

Az ukrán oldal veszteségei közé sorolt még 11 katonai repteret, 13 harcálláspontot és kommunikációs központot, 14 légvédelmi rakétarendszert és 36 rádiólokátort.

A vezérőrnagy arról tájékoztatott, hogy a Fekete-tengeren a Zmejonij sziget 82 fős ukrán helyőrsége önként megadta magát. Emellett szerinte Nyikolajevszknél 11 katona tette le a fegyvert, a donyecki „népköztársaság” területén pedig a 36. tengerészgyalogos dandár egy alegysége tárgyal a helyi milíciával, hogy folyosót kapjon a fegyvertelen kivonuláshoz.

Saját veszteségadatokat nem közölt. Szocsi nemzetközi repülőtere péntektől újból indít és fogad járatokat.

(Orosz páncélos az erőmű területén, forrás: twitter)

Egy nappal korábban 12, Oroszország déli régióiban található reptér működését állították le. Az orosz közlekedési minisztérium közölte, hogy Szocsiban ideiglenes légiforgalmi központot hoz létre, amelyhez csatlakoztatni fogják a legközelebbi repülőtereket. Rosztov-na-Donu, Krasznodar, Anapa, Gelendzsik, Eliszta, Lipeck, Belgorod, Brjanszk, Kurszk, Voronyezs és Szimferopol reptere március 2-ig zárva marad – adta hírul az MTI. 

(Borítókép: az orosz tankok egyra nagyobb számban érkeznek ukrán területre, forrás: Gettyimages)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.