Aktuális

Szerencs Város Önkormányzatának ünnepségsorozata március 11-én reggel gróf Széchenyi István szobránál folytatódott, ahol a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adtak műsort.

Az eseményen beszédet mondott Harkályné Kovács Katalin, igazgatóhelyettes, aki a politikusra és a márciusi ifjakra emlékezett.

– Megvagyok győződve arról, hogy március 15-e ott kezdődött, ahol Széchényi gondolkodott, és ott győzött, ahol Deák Ferenc, a haza bölcse töprengett. Ami a kettő közötti időben történt: szív és ész között, élet-halál, bátorság-gyávaság, álmok-rémálmok, lidércek, bosszúk, okoskodás, felfordulás, kitartás és árulás az a nemzetünk történelme. Egyéni sorsok és közösségi akarat. Amikor március 15-ét ünnepeljük szívünk felett a kokárdával, megidézzük a hősök arcát, dicső tetteit. Ekkor azt is ünnepeljük, hogy a márciusi ifjak elérték, amit akartak, mert nem adták fel, összefogtak egymással és a ’48-as forradalmak közül egyedül a magyarok tudtak sikeres katonai ellenállást mutatni. Miért tudjuk ennyi idővel is átérezni a márciusi ifjak lelkesedését? Azt hiszem azért, mert az ember szabadságvágya örök – mondta az igazgatóhelyettes.

A megemlékezés végén a város és a tanintézmény vezetői koszorút helyeztek el és fejet hajtottak a mellszobor előtt.

(Borítókép: az iskolai diákjainak műsora, fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.