Aktuális

Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc március 11-ei szerencsi ünnepsorozata, Petőfi Sándor emléktáblájánál, a Rákóczi út 79. szám alatt folytatódott.

Az eseményen a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola tanulói adtak műsort, majd az intézmények vezetői, önkormányzati képviselők és a diákönkormányzatok elhelyezték az emlékezés koszorúit. Petőfi Sándor a márciusi ifjak vezéregyénisége volt, aki 1848. március 15-én a pesti Pilvax kávéházban, olvasta fel először a Nemzeti dal! című versét.

A költő aktívan részt vett a forradalom és szabadságharcban. A történészek mai álláspontja szerint eleinte Bem József, honvéd altábornagy segédtisztje, majd őrnagya volt, azonban szabadságot kért szülei temetés miatt, emiatt katonai rangjától megfosztották. Később újra elment katonának Bemhez, azonban 1849. július 31-én Segesváron életét vesztette. A segesvári csata a szabadságharc egyik jelentős ütközete volt. A Bem apó vezette magyar csapatok azonban sajnos vereséget szenvedtek.

(Borítókép: az iskola diákjainak műsora, fotó: Nagy István / Szerencsi Hírek)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.