Aktuális

A méh vagy darázs által okozott csípés helyén kialakuló fájdalmas, piros duzzanat nagyon kellemetlen tud lenni, leggyakrabban viszont a bántó érzésen kívül nem jár nagyobb egészségügyi kockázattal. Azonban a szakértők szerint a gyerekek 0,5-1 százaléka, míg a felnőttek nagyjából 3-5 százaléka fokozottan érzékeny a darázscsípésre aminek következtében un. anafilaxiás sokk alakulhat ki, ami egy rendkívül súlyos, akár halálos kimenetelű allergiás reakció.

Kezelni csak az időben beadott adrenalin injekcióval lehet. Az ilyen tragédiák megelőzése érdekében Gábor Zsuzsanna, a Szerencsi Beteg Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint Rábainé Végh Anett, önkormányzati képviselő szeptember 6-án életmentő injekciós tollat adományozott a Szerencsi Óvoda és Bölcsőde részére, amit Kecskésné Nagy Edit, az intézmény vezetője vett át.

(Kecskésné Nagy Edit és Gábor Zsuzsanna. Fotó: Nagy István/Szerencsi Hírek)

Az EpiPen Junior autoinjektor rovarcsípések, rovarmarások, ételek és gyógyszerek vagy egyéb allergének által kiváltott súlyos allergiás reakciók sürgősségi kezelésére alkalmazható. Az autoinjektorok egyszerűen használható orvostechnikai eszközök, amelyekben előre töltve adrenalin található.

Az életmentő injekciós toll esetében fontos, hogy az érintett személyek megfelelő oktatást kapjanak a készítmény alkalmazásával kapcsolatosban továbbá, hogy ismerjék az anaphilaxiás reakció jellemző tüneteit. Ezekről Takács Krisztián mentőtechnikus, a Szerencsi Mentőállomás dolgozója tartott átfogó előadást az óvónőknek.

Gábor Zsuzsanna a helyszínen elmondta, hogy a készítmény pótlásáról a jövőben folyamatosan gondoskodni fognak.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.