Aktuális

Emlékezzünk, és soha ne feledjünk! Ezzel a mottóval idézte fel az Állatorvostudományi Egyetem 1956-os hőseinek sorsát a felsőoktatási intézmény rektora az egyik mártír, Tatay Zoltán halálának 66. évfordulóján. Prof. Dr. Sótonyi Péter szerint szörnyűséges volt a forradalmat követő terror időszaka, miként az az időszak is, amikor a forradalmat ellenforradalomnak hívták. A Tatay Zoltán Állatorvostan-hallgatói díjat 2022-ben Madarász Noémi, az Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke érdemelte ki közösségépítő munkájával.

Tatay Zoltán alig múlt 20 éves, amikor a forradalom másnapján, 1956. október 24-én fehér köpenyt húzott, és elindult a Corvin közbe, hogy segítsen ellátni a megsebesült szabadságharcosokat. A közeli Harminckettesek terén géppisztolysorozat oltotta ki a harmadéves állatorvostan-hallgató életét életmentés közben. Az Egyetem parkjában temették el ideiglenesen, ott, ahol 2006 óta az emléktáblája található. Földi maradványait félévvel később szülővárosába, Szerencsre szállították, ahol ma már mellszobor őrzi emlékét.

Budapesten is megemlékeztek a szerencsi hősről Tatay Zoltánról. 

Az Egyetemről kizárt Bóna Zsigmondot a megtorlások első időszakában végeztek ki. Bár a Nemzetőrség pomázi parancsnokaként megakadályozta a helyi ávósok meglincselését, emberségéért nem járt köszönet. Fegyverrejtegetés vádjával 1957 februárjában rögtönítélő bíróság elé állították, halálra ítélték, majd másnap felakasztották. Prof. Dr. Sótonyi Péter megemlékezett azokról az egyetemi oktatókról is, akik megvédték a hallgatókat és magát az egyetemi kampuszt is a fegyveres harcoktól. Személyes életéből pedig felidézte a mosonmagyaróvári sortüzet, amelynek a rektor szülővárosában 107 civil esett áldozatul 1956. október 26-án. „Európában évtizedekig élhettünk háború nélkül, a jelenlegi vészterhes időkben ezért még jobban meg kell becsülnünk a békét.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Sótonyi Péter.

A rektori beszéd után gyertyás menet indult Tatay Zoltán emléktáblájához, amelyet az Egyetem képviseletében Prof. Dr. Sótonyi Péter, majd Madarász Noémi, a Hallgatói Önkormányzat elnöke, a Magyar Állatorvosok Világszervezete nevében pedig Dr. Sziebert Gergely elnök koszorúztak meg. Ezután - a hagyományt követve – átadták a Tatay Zoltán Állatorvostan-hallgatói díjat, amelyet 2022-ben Madarász Noémi érdemelt ki a Világszervezet Hallgatói Tagozatában végzett közösségépítő munkájával. A megemlékezésen részt vettek az Állatorvostudományi Egyetemet fenntartó Marek József Alapítvány kuratóriumának tagjai, köztük Dr. Náray-Szabó Gábor akadémikus, a kuratórium elnöke, Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, korábbi vidék- és földművelésügyi miniszter és Dr. Bajkai István országgyűlési képviselő is.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.