Aktuális

A nemzeti ünnepen az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek városszerte. A reggeli órákban október 21-én a Szerencsi Szakképzési Centrum, Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskola diákjai a Tatay Zoltán Ifjúsági Sporttelepen, a névadó emléktáblájánál idézték fel a múlt eseményeit.

A diákok műsorát követően az önkormányzat és az intézmény képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit. A megemlékezés a Jókai úton lévő emléktáblánál folytatódott, ahol a Bolyai János Katolikus Általános Iskola tanulói és pedagógusai adtak műsort, majd helyeztek el koszorút. A délelőtti ünnepi programok Nagy Imre egykori miniszterelnök mellszobránál értek véget. Itt a Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak zenés műsorát láthatták a megjelentek. A többi helyszínhez hasonlóan itt is koszorúkat és mécseseket helyeztek el.

A Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak zenés műsora.

A nemzeti ünnep napján, október 23-án a Kossuth téren, a megjelenteket Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy a magyarok 1956-ban az egész világ tiszteletét kivívták azzal, hogy a világ egyik legerősebb országának vezetése és hadserege ellen fellázadtak. A szabadságharcosok a lelki terror és az elnyomás ellen harcoltak. „Szó szerinti terrorban kellett az 50-es években élni, megaláztatva, de ezek a fiatalok a gerincüket kiegyenesítették, megtartották magyarságukat, emberségüket, fiatalságukat és ami a legfontosabb a szabadság iránti vágyukat. Talán ’56-nak ez a legfontosabb üzenete a ma emberének, hogy soha ne adj a szabadságodból” – hangsúlyozta a polgármester.

A városvezető után Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője szólt a megemlékezőkhöz, aki beszédében Wittner Mária 1956-os szabadságharcost méltatta. A felszólalásokat követően a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum, valamint a Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjainak közös műsora következett. A színvonalas előadást követően a térség országgyűlési képviselője, az önkormányzat, intézmények, civilszervezetek és politikai pártok képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

Dr. Koncz Zsófia és Nyiri Tibor koszorúzás közben. 

A szerencsi temetőben Ifj. Tatay Zoltán sírhelyénél Nagy József osztotta meg a gondolatait, aki részt vett a helyi és környékbeli ’56-os forradalmi tevékenységekben. Elcsukló hangon méltatta ifj. Tatay Zoltánt, akit személyesen ismert. Kiemelkedő és rendkívül karizmatikus egyéniségnek jellemezte, akinek a lelkében kiolthatatlan láng éget a hazája iránt. Az állatorvostan-hallgató 1956. október 24-én Budapesten az életét áldozta egy ismeretlen súlyosan sérült honfitársa megmentésekor. A beszédet követően Estók István református lelkipásztor közös imára hívta az emlékezőket. Szerencs Város Önkormányzata képviseletében Nyiri Tibor polgármester, Oleárné dr. Kádas Marianna címzetes főjegyző és a 792.sz. Bocskai István Cserkészcsapat megjelent tagjai helyezték el a megemlékezés koszorúit.

A szabadságharc során a szintén szerencsi származású Oleár Istvánt is súlyos lövés érte, életét már nem tudták megmenteni. Sírhelyén az önkormányzatszintén elhelyezte az emlékezés koszorúját.

Borítókép: a Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum, valamint a Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjainak közös műsora.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.