Aktuális

Szerencs Város Önkormányzata megemlékezést tartott március 10-én a Szerencsi Cukorgyár bezárásának tizenötödik évfordulóján a Cukorgyári Emlékparkban.

A Mátra Cukor Zrt. német tulajdonosa, a Nordzucker 2008-ban ekkor jelentette be, hogy leállítja a termelést. A gyár a város életének, fejlődésének meghatározó ipari létesítménye és egyben jelképe is volt. A szerencsi és környékbeli emberek több generációja kereste itt kenyerét a működés 119 éve alatt. A gyárbezárás miatt több százan veszítették el megélhetésüket, a városnak pedig százmilliós nagyságrendű adóbevétel kiesést okozott. Az önkormányzat 2009-ben határozott arról, hogy március 10-ét Cukorgyári Emléknappá nyilvánítja.

Az eseményen Nyiri Tibor polgármester osztotta meg gondolatait és emlékezett meg a szomorú napról. „Elmondhatjuk, hogy nekünk szerencsieknek és környékbelieknek valóban olyan volt a cukorgyár mint egy hozzátartozó, akinek az elvesztése nagy fájdalmat jelent, még évtizedekkel később is – mondta a polgármester. Hozzátette: a cukorgyár területe nem lesz az enyészeté, az elmúlt évek beruházásai azt mutatják, hogy továbbra is van jövője az ipari parknak. A beszédet követően műsort adott a Szerencsi Férfikórus, végül az esemény koszorúzással zárult.

A megemlékezés után a városvezető a kórustagokat, az egykori dolgozókat és érdeklődőket egy bejárásra invitálta az új gyárterületen. Nyiri Tibor részletesen bemutatta az eddig elkészült fejlesztéseket és arról is szó esett, hogy milyen ötletek vannak arra vonatkozóan, hogy az átadást követően a vállalkozásokat városunkba csábítsák.

Borítókép: Polgármesteri tájékoztatás a cukorgyári területen.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.