Aktuális

Szennyvízvezeték-rekonstrukciós munkák zajlanak jelenleg a Rákóczi úton. Szerencs Város Önkormányzata az egyik beruházója a „Szerencs központú agglomeráció szennyvízelvezetése és tisztítása „elnevezésű projektnek, melynek megvalósítása az Európai Unió támogatásával és hazai pénzügyi források bevonásával konzorciumi formában történik. A beruházás további tagjai Bekecs, Legyesbénye, Mezőzombor, Rátka és Mád. A projekt tervezési, engedélyezési és kivitelezési munkáit a nyíregyházi székhelyű KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt. végzi.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszban lévő fejlesztés célja az érintett településeken még el nem látott területek szennyvízcsatornázása, a meglévő hálózatokon vezetékrekonstrukciós munkálatok elvégzése, a szerencsi szennyvíztisztító-telepen – annak teljes átépítésével – a tisztító kapacitás bővítése, és térségi iszapkezelő és iszaphasznosító központ kiépítése” – adott tájékoztatást Nyiri Tibor, Szerencs polgármestere.

Csatornahálózati fejlesztések során egyebek mellett elvégzik:

  • Legyesbénye szennyvízbekötését;
  • a bekecsi szennyvíz-végátemelő kapacitásbővítését;
  • a szerencsi Vári-telep szennyvízcsatornázását;
  • a szerencsi Malom tanya szennyvízcsatornázását;
  • a szerencsi Alsópincesor utca szennyvízcsatornázását;
  • növelik a már említett szerencsi szennyvíz-végátemelő kapacitását;
  • bővítik Mád szennyvíz-nyomóvezetékének kapacitását;
  • automatizálják Rátka szennyvízátemelőjét;
  • elvégzik Szerencsen a Bekecsi utca és a Rákóczi utca szennyvízcsatornáinak rekonstrukcióját, mely során 198 házi átemelőt cserélnek ki.

A Rákóczi úton történő kb. 2,5 kilométer hosszúságú, még az 1960-as években épült szennyvízcsatorna korszerűsítése feltárás nélküli un. csőbéleléses vagy más néven no-dig technológiával, szakaszosan 300 méterenként kerül elvégzésre. Bodnár Csaba építésvezető érdeklődésünkre elmondta ennek az a lényege, hogy a teljes vezetékszakasz kiásása helyett mindössze néhány indítógödörre van szükség az új vezeték behúzásához. Ezáltal lényegesen rövidebb időt vesz igénybe a felújítás és sokkal hamarabb visszaadható a munkaterület a forgalomnak – mondta az építésvezető. Hozzátette, a lakosság semmiféle szolgáltatáskiesést nem fog tapasztalni, majd hangsúlyozta, hogy az autósok forgalom- és sebességkorlátozásra, útszűkületre és ideiglenes parkolási tilalomra számíthatnak.

Munkavégzés a szerencsi Rákóczi úton - Fotó: Nagy István

Az összességében 12 milliárd forintos korszerűsítés hozzájárul környezetünk védelméhez, a szennyezés kockázatának a mérsékléséhez, ami javítja a közegészséget. Az új hálózat lehetővé teszi a rendszer állapotának nyomon követését és a problémák gyors diagnosztizálását. Ez hatékonyabbá teszi a működést, csökkenti a karbantartási költségeket és minimalizálja az üzemzavarokat. A fejlesztés magában foglalja az infrastruktúra bővítését és a jövőbeli kapacitás megteremtését.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.