Aktuális

A szenvedélybetegségek, drogfogyasztás és az Elf Bar veszélyeire hívták fel szakemberek a figyelmet június 13-án, a Rákóczi-vár színháztermében. Szerencs Város Önkormányzata által létrehozott Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) egész évben azon dolgozik, hogy különböző célcsoportokat, szülőket, pedagógusokat és fiatalokat érjenek el tájékoztatással, információnyújtással, az új típusú élvezeti, függőséget okozó szerekkel kapcsolatosan.

A szerencsi Rákóczi-vár színháztermében megtartott eseményen a megjelenteket dr. Bobkó Géza alpolgármester üdvözölte, aki beszédében megköszönte a HÁLÓ és a KEF dolgozók munkáját és további együttműködésről biztosította őket.

Kalina Norbert, a HÁLÓ Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátásának munkatársa, viselkedéselemző a Cyberbullyig, vagy ismertebb nevén az internetes zaklatásról beszélt. Elhangzott, hogy ha valakit tartósan háborgatnak, megfélemlítenek, magánéletébe önkényesen beavatkoznak, már zaklatásnak minősül. Ez történhet akár a közösségi oldalakon vagy az üzenetküldő applikációkban is.

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a sorozatos – online térben elkövetett – ártatlannak tűnő gyerekcsíny, cikizés, ugratás is annak minősülhet hiszen lehet, hogy tíz fiatalból kilenc érti a poént, de egyvalaki nem, akiben ez maradandó lelki és szellemi károsodást okozhat. A szakember érdeklődésünkre elmondta, hogy városunkban is jelen van a probléma.

Kalina Norbert, a HÁLÓ Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátásának munkatársa, viselkedéselemző beszéde közben - Fotó: Nagy István

„Mi is szembesülünk olyan szerencsi esetekkel amikor a gyermek bejön hozzánk egy komoly szorongással, amit egyszerűen nem tud megmagyarázni, hogy miből fakad. Ilyenkor nekünk szakembereknek fel kell derítenünk, hogy mi a probléma forrása. Ha súlyos esetről van szó, akkor tanácsokkal látjuk el, hogy merre induljon tovább (pszichológia). A legtöbb esetben azonban kiderül, hogy a fiataloknak olyan szinten nincs senkijük akibe a bizalmukat tudják vetni, hogy egy segítő motivációs beszéd is gyógyír tud lenni a számukra” – hangsúlyozta Kalina Norbert.

Tóth Róbert, az Egri KEF elnöke a szenvedélybetegségek és a tudatmódosításról tartott előadást. A szakember pontról pontra ismertette hogyan ismerhető fel, ha már valaki szenvedélybeteg, s mit lehet tenni ennek megakadályozása érdekében. Külön kiemelte az applikációk és számítógépes játékokon belüli úgynevezett mikrotranzakciókat, amelyekre már egy külön üzleti modell épült fel. A mikrotranzakció viszonylag kis összegű, online vásárlásokat jelent, melyek révén jellemzően az adott játékon belül tud a játékos valódi, vagy virtuális fizetőeszközzel különböző előnyöket, egyedi kiegészítőket vásárolni. Ezen belül található az úgynevezett „lootbox” amely véletlenszerűen kínálja a jutalmakat, s ez már szinte szerencsejátéknak tekinthető.

Majó Márk Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Bűnmegelőzési Tanács titkára beszédében főként a dohányzás mellékhatásairól, azon belül is a fiatalok körében igen népszerű manórúd, ismertebb nevén Elf Bar még jelenleg is vizsgált hatásairól beszélt. Az Elf Bar egy interneten vásárolható, illegális termék. Mivel többnyire sem az eszköz felépítéséről, sem a töltőfolyadékok pontos összetételéről nincsenek információk, használata sok veszélyt rejthet. A szakember kiemelte, hogy jelenleg az orvostudomány nem tudja, hogy egészen pontosan mik is lehetnek ezek a negatív hatások. Mondhatni bárki, aki használja potenciális kísérleti egérnek tekinthető, ezért senkinek nem ajánlja használatát.

Sok fiatal volt az előadáson - Fotó: Nagy István

Putnoki Lászlóné, a szerencsi KEF elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a világnap idei üzenete az volt, hogy a drogfogyasztókat, függőségben szenvedőket empatikus hozzáállással, megbélyegzés nélkül segítsék a gyógyulás útján és a megelőzésre fektessék a hangsúlyt. „A tavalyi prevenciós napunk sok pozitív visszajelzést kapott, így a tematikán nem változtattunk, délelőtt elméleti előadások voltak, délután pedig körvetélkedő keretében, 5 állomáson álló pályán mérhették össze tudásukat a fiatalok, ahol különböző szituációs feladatok segítségével igyekeztünk információkat átadni” – adott tájékoztatást szerkesztőségünknek Putnoki Lászlóné, a Szerencsi KEF szakmai elnöke.

Hozzátette, az eseményre Szerencs összes iskolájából érkeztek diákok és pedagógusok, senkit nem akartak kihagyni, hiszen csakis együtt, közös erővel tehetünk a problémák ellen – világított rá Putnoki Lászlóné.

Borítókép: a gyerekeknek délután játékos szituációs feladatokat kellett megoldani - Fotó: Nagy István

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.