Aktuális

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnep. Szent István király napja, a magyar államalapítás több mint ezeréves folytonosságának emléknapja. Szerencsen a Rákóczi-vár udvaros palotaszárnyán tartották az ünnepséget.

A megjelenteket Nyiri Tibor polgármester köszöntötte. Beszédében a hit erejére és a magyar zászló színeinek jelentésére tért ki. „Minden időszaknak megvoltak a maga nehéz pillanatai, az Árpád-kornak, a középkornak, a szabadságküzdelmeinknek, minden pillanatnak és évnek megvoltak a maga kihívásai, de átvészeltük és ebben a hit adott erőt mindannyiunknak” – mondta a polgármester. A városvezető ezután a magyar zászló színeinek modernkori jelentéseire tért át.

Szarvas Péter római katolikus plébános megáldja az új kenyeret.

„Számomra a piros eszembe juttatja azokat a büszkeségeket, csatákat, ahol nagyon sok áldozatot hoztunk, a vérünkkel pecsételtük meg azt, hogy mindig érdemes kiállni nemzetségünkért, nemzetünkért, az itt élő emberekért. A fehér szín számomra a béke színe. Az itt élő két-három-négy nemzedéknek hála Istennek megadott, hogy békében éljen. Ezt csak akkor tudjuk értékelni, ha valami elveszni látszik, reméljük a békét sikerül megtartani. Bízunk benne, hogy ez a fehér tiszta szín, a békességnek a jelképe továbbra is megmarad. A zöld színnek most soha nem látott mértékben van aktualitása, hiszen a Föld veszélyben van.

Érezzük és tapasztaljuk a klímaválságot, a túlnépesedést, a tengerek elszennyeződését. Mindannyiunk felé üzen a zöld szín, mégpedig azt, hogy a természettel harmóniában élve tervezhetjük csak az életünket. Ha ez a rend felborul, akkor borzasztó dolgok történhetnek a világban. Kívánom mindenkinek, hogy az elkövetkező évtizedekben a piros-fehér-zöld gondolat mindig ott legyen a szívében, továbbá az őseinktől kapott üzenetet, hogy mindig ki kell állni magunkért, országunkért, hazánkért, és ha kell, ezért áldozatokat is kell hozni” – zárta gondolatait a polgármester.

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes beszédében az államalapító történelmi tetteit méltatta. Elhangzott, hogy Szent István király egy nagy hadvezér volt, akinek egy igen nehéz korszakban kellett államot alapítani, egy olyan időben amikor erős katonai erővel rendelkező országok vettek minket körül. „Ez egy nagyon komoly feladat volt, és erre valóban csak egy igazi áramférfi lehetett képes” – mondta Koncz Zsófia.

Hozzátette, nemzetközi szinten is elismert vezető volt, hiszen úgy döntött, hogy a nyugati kereszténységhez fogunk csatlakozni, annak ellenére, hogy egy keletről érkező nép voltunk. Hangsúlyozta, Szent István gondolatait tekintve talán a legfontosabb, amit nekünk szem előtt kell tartani, hogy békére és biztonságra van szükségünk. Nekünk már egyáltalán nem hiányoznak a harcok, amikből bőven volt részünk az elmúlt időszakban.

Koncz Zsófia és Nyiri Tibor koszorúzás közben.

A beszédeket követően műsort adott az idén százéves Szerencsi Férfikórus, amit Paládi Máté zongorajátéka követett. A zenés műsor után a történelmi egyházak képviselői mondtak imát, majd megáldották és megszentelték az új kenyeret. Ezt követően az önkormányzat, politikai pártok és civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorút Szent István emléktáblájánál. A megemlékezést este a Rákóczi-vár udvarán a Meszszilátó Kulturális Egyesület előadásában az István a király című rockopera zárta.

Borítókép: Az idén 100 éves Szerencsi Férfikar ünnepi műsora. Fotók: Nagy István

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.