Aktuális

A kivitelezés első üteme az állagmegóvás, melynek elsődleges feladata a beázás megszüntetése és a tető rendbetétele. A tervek szerint a felújított épületet az édességgyártáshoz kapcsolódó szakképzés szolgálatába fog állni és a területre betelepülő vállalkozásoknak is tudnak biztosítani az első emeleten irodákat.

Az irodaház magját 1889-ben építették eklektikus stílusban, melynek lényege, hogy a különféle korok, stílusok, irányzatok jegyeit vegyesen alkalmazzák. Ezt 1906 körül két szimmetrikus földiszinti szárnnyal bővítették. Az ipartelep 1923-24-es nagyrekonstrukciója során az oldalszárnyakra emeletet építettek, illetve észak felé létrehozták a melléklépcsőházat tartalmazó, az épület szimmetriájából kilépő keskenyebb részt. Ekkor alakították ki a ma is látható, a koramodern és a későeklektika jegyeit magán viselő homlokzatot, illetve az egységes megjelenésű belső teret.

A szebb napokat is látott épületben az elsődleges feladat most az állagmegóvás mondta el érdeklődésünkre Nyiri Tibor polgármester. „Megközelítőleg 200 millió forintot nyertünk el a pályázaton. Ennek az irodaépületnek a teljes felújítására legalább 400-500 millió forint kellene” – mondta Nyiri Tibor. Hozzátette, a renoválás tartalmazza a tetőnek a rendbetételét, hogy ne ázzanak tovább a falak, a villámvédelmi és az elektronikus rendszerek felújítását, továbbá a homlokzat javítását. „A műemléki védettség miatt a nyílászárókat nem cserélhetjük ki, ezért az eredeti ablakokat javítjuk meg.

Az első ütem az épület állagmegóvására irányul. Fotó: Szerencsi Hírek – Nagy István

A tele bejárata mellett hamarosan elkészül Halász Tamásnak az új cukrászda és látványmanufaktúra. Igyekszünk mi is a jövő év elejére olyan állapotba hozni a volt cukorgyári irodaházat, hogy itt is megjelenhessen az első élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység” – hangsúlyozta a polgármester. „Jelen pillanatban az első ütem fog elkészülni, de ez azt jelenti, hogy már most is használható lesz az épület irodahelyiségként. A polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy nagy reményeket fűz az iparterülethez, ahol az utóbbi időben számos fejlesztés készült el, így minden feltétel adott lesz a cégek számára, hogy letelepedjenek. Jelenleg is több élelmiszergyártóval folytatnak tárgyalásokat.

Koncz Zsófia a térség országgyűlési képviselőjével együtt azon dolgoznak, hogy vállalkozások érkezzenek a volt cukorgyár megújuló iparterületére. Nyiri Tibor kitért a kamionparkolókra is, ami a következő hónapokban végre rendeződni látszik. A Nestlé a saját területén kialakította a tehergépjárművek fogadására alkalmas létesítményt, amit hamarosan átadnak, de a város parkolója is a finisben van. „Jó esély van arra, hogy az ősz elejére a forgalom a főutcáról ide irányuljon. Már szinte minden feltételünk megvan hozzá, csak apróságok hiányoznak mint például a kapu kialakítása a vasútállomás felé és az áram odavezetése. Jelenleg a szolgáltató engedélyeire várunk” – zárta tájékoztatását a polgármester.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.