Aktuális

Hamarosan jelentős mértékben megújul a Szerencsi Rákóczi-vár kertje. A munkálatok miatt a főbejáratokat már augusztus 28-án lezárták. "A várkertben legutóbb 16 éve volt nagy átalakítás. A célunk az, hogy a 2007-ben kialakított kertépítészeti koncepciót és az értékeit megtartatva új élményfunkciókat hozzunk létre és növeljük a park használati értékét” – írta közösségi oldalán Nyiri Tibor.

A Szerencsi Hírek érdeklődésére a városvezető elmondta, hogy elbontják a várkerti tónál lévő elhasználódott stéget – ami nemcsak a helyiek, de az esküvők körében is népszerű –, a helyére új ácsolt szerkezetű leveleket formáló építmény kerül, amit ugyanúgy lehet majd használni. A meglévő kerti hidakat is felújítják, ebből kettőt újra is cserélnek a korhadt szerkezet miatt. A várkerti tó is megújul, a vizet lecsapolják, az állatvilágot kimentik (teknősök, békák stb.), a tó medrét az iszaptól megtisztítják.

Hamarosan megújul a várkerti tó is. Fotó: Nagy István

Építenek egy szökőkutat, ami a várkert északi, a Rákóczi út felőli kapujánál lesz kialakítva, közvetlenül az idős fenyőfa körül. A parkban kialakított gyalogutak nyomvonala nem változik, csupán pár helyen lesz kisebb korrigálás. A csapadékosabb időre és a babakocsisokra gondolva a nagyobb forgalmú sétányok szilárd burkolatot kapnak. „Emellett új padokat, asztalokat, székeket helyezünk ki, amik időtálló kialakításúak és rögzített fix pozícióban lesznek” – mondta Nyiri Tibor. Hozzátette, a bútorokat várostörténeti képekkel fogják dekorálni.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a keleti várfal előtt kialakításra kerül egy pihenőhely, amit a gyerekek játszóhelyként használhatnak, de alkalmas lesz kültéri filmvetítésekre, előadások megtartására is, amit projektorok segítségével oldanak meg. A meglévő növényzet mellett új fákat, cserjéket és évelő ágyasokat telepítenek. Megújul a közvilágítás is, a régi lámpákat korszerű, energiatakarékos modellekre cserélik, emellett automata locsolórendszer is épül a növényzet ápolása miatt. A városvezető szerint a történelmi szempontból is jelentős Rákóczi-vár kertjének a megújulásával egy olyan korszerű park jön létre, ahol a turisták, emberek találkozhatnak, pihenhetnek, a gyerekek játszhatnak.

Nyiri Tibor érdeklődésünkre elmondta, hogy egy másik pályázatnak a beadása is folyamatban van, ami a Rákóczi-vár belső udvarára és részeire összpontosul. Ha a pályázatot kedvezően bírálják el akkor különböző szépítési, ökológiai és területrendezési munkákat fognak elvégezni, amivel tovább emelik az életminőséget.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.