Aktuális

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el azt a törvényt, amely alapján, ha egy egyház kéri, az általa fenntartott ingatlanok tulajdonjogát, akkor azt át kell adni a számára. A jogszabály lényege, hogy a közvetlenül hitéleti, szakrális célokra épített és most is így használt, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan ingyenes egyházi tulajdonba adását igényelheti az egyház. Ha ezt szeretné, akkor 120 napon belül meg kell kötni a megállapodást és a tulajdonjogot térítésmentesen át kell adni mindaddig, amíg ezekben köznevelési, szakképzési tevékenység történik.

Az országos médiába számos hír jelent meg arról, hogy sorra érkeznek be az önkormányzatokhoz az igénybejelentések, amelyekben az egyházak jelzik, melyik önkormányzati tulajdonú ingatlant szeretnék maguknak. A dolog érdekessége, hogy a polgármestereknek szinte alig, vagy egyáltalán nincs mozgásterük. Az önkormányzatoktól a köznevelési és szakképzési intézmények fenntartói jogát már 5 évvel ezelőtt elvették, ezt azóta az államot képviselő Klebelsberg Központ, vagy valamelyik egyház vette át. Az önkormányzatoknál már csak az épületek tulajdonjoga maradt, eddig, amit a tavalyi törvénymódosítással akarnak megváltoztatni.

Bolyai János Katolikus Általános Iskola. Fotó: Nagy István

Szerencs Város Önkormányzatának augusztus 31-ei ülésén napirendre került ez a téma. Nyiri Tibor polgármester a közösségi médiában a következőket írta. „Én, mint polgármester a képviselőkkel együtt megválasztásunkat követően arra esküdtünk, hogy a jogszabályokat megtartjuk és másokkal is megtartatjuk. Ebből egyenesen következik, hogy a konkrét esetben is a törvény szerint kell eljárnunk. Ha nem így teszünk, akkor a törvényességi felügyelet gyakorló kormányhivatal felhívja a jogsértésre a figyelmünket, majd közigazgatási bíróság kötelezhet bennünket a megállapodás megkötésére” – írta a városvezető.

Hozzátette, a Rákóczi Zsigmond Református Általános Iskola esetében az idő igazolta, hogy jól döntöttek, hiszen javaslatára a képviselő-testület 2020-ban hozzájárult ahhoz, hogy az ingatlant – amelynek teljes körű felújítását napjainkban végzi az új tulajdonos a Tiszáninneni Református Egyházkerület (TIREK) – 204 millió forintért értékesítsék, tehát ennek az ingatlannak az ingyenes tulajdonába adása már szóba sem kerülhetett.

Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum. Fotó: Nagy István

A hatályba lépett törvénymódosítás alapján viszont az Egri Főegyházmegye 2023. február 20-án írásban jelentette be igényét a Szerencs 1602 hrsz-ú, 6730 m2 alapterületű, a természetben a Bolyai János Katolikus Általános Iskola, valamint a 1652/2. hrsz-ú, kb. 1,3 hektár alapterületű Bocskai István Gimnázium és Technikumra. A földhivatali nyilvántartást áttekintve azzal szembesültek városvezetésnél, hogy a megjelölt ingatlanokra korábban jegyeztek be főzőkonyhát, étkezőt, sportcsarnokot, kazánházakat, tanuszodát, tankerületi központot, pedagógiai szakszolgálatot, illetve a gimnázium esetében a telek be nem épített része több funkcióval is rendelkezik, például azon keresztül halad a futókör is.

„Ezért fordultam a képviselő-testülethez és kértem a felhatalmazást (mivel korábbi megkereséseinkre nem érkezett válasz az Egri Főegyházmegyétől), hogy tárgyalhassak a nem közvetlenül oktatási-nevelési célokat szolgáló épületrészek tekintetében közös tulajdon létrehozásáról és használati megállapodás megkötéséről. Mivel a képviselők többségétől erre nem kaptam felhatalmazást, így arról tájékoztatom az Egri Főegyházmegyét, hogy Szerencs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete nem járult hozzá az ingyenes vagyonátruházására vonatkozó szerződés megkötéséhez” – írta Nyiri Tibor.

A testületi ülés teljes terjedelmében megtekinthető a következő ide kattintva, az érintett napirendi pont az 56. percnél kezdődik.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.