Aktuális

Városunk egyik németországi testvérvárosából Geisenheimből érkezett delegáció szeptember 21-én a Szerencsi Testvérvárosi Egyesület szervezésében.

A vendégeket Csepely János, a Szerencsi Testvérvárosi Egyesület elnöke köszöntötte. A vezető arról szólt, hogy a koronavírus-járvány miatt régen találkoztak, de a kapcsolatuk mindent kibírt. „28 évvel ezelőtt hoztuk létre mindkét egyesületet, kölcsönösen látogattuk egymást, annak szellemében, hogy polgári, civil szinten ismerjük meg egymás történelmét, kultúráját, gasztronómiáját és közösen hirdessük az Európai Unió demokratikus alapelveit” – mondta Csepely János, aki hozzátette, hogy eleget tettek az 1995-ben tett vállalásuknak.

Ezt követően Nyiri Tibor polgármester köszöntötte a németországi vendégeket, majd gratulált az egyesületek vezetőinek Csepely Jánosnak és Marina Kleinnek, hogy töretlenül munkálkodnak és ápolják a nemzetközi kapcsolatokat. Nyiri Tibor elmondta, hogy a mai felgyorsult világban szükség van az olyan jó közösségekre, mint amilyen az egyesületek csapatai. A mai Európában mindennél fontosabb, hogy ezek a határon átnyúló közösségek megmaradjanak. „A koronavírus-járvány is megmutatta, hogy a kultúra és az emberek közötti kapcsolat lehet az, ami erőt ad a legnehezebb pillanatokban is” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette, a cél az, hogy a fiatalok bevonásával a jövőben is fenntartsák az együttműködést.

A vendégeknek nagyon ízlett a szerencsi lángos. Fotó: Nagy István

Marina Klein, a Geisenheim-i egyesület elnöke beszédében kifejtette, hogy az elmúlt években több tényező is hátráltatta a közös munkát. Ilyen volt a koronavírus-járvány, az orosz–ukrán háború és az azt követő gazdasági visszaesés. „Örülünk, hogy újra Szerencsen lehetünk és megnézhetjük, hogy az elmúlt öt évben milyen változások történtek a településen” – hangsúlyozta Marina Klein, hozzátette, hogy fontosak a testvérvárosok, mert sok életre szóló barátság kötettett, azonban nincs utánpótlás. „Nem találunk olyan fiatalokat, akik tovább vinnék a hagyományokat és az egyesületet – mondta Marina Klein.

Az ötnapos, kirándulásokkal tarkított találkozón a tagok többek között megtekintették a megújult szerencsi piacteret – ahol lángost reggeliztek –, a Zemplén Múzeum „Édes évek – A szerencsi csokoládégyártás száz éve” című tárlatát és Dél-Zemplén látványosságait.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.