Aktuális

Gyönyörűen kivitelezett és modern óvodában kezdhették meg az évet a Gyöngyszem Református Óvoda gyermekei. Az új intézmény több mint félmilliárd forintból épült fel.

Az ünnepélyes átadó az óvodások műsorával kezdődött, majd Ráczné Váradi Éva, a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának köszöntőjével folytatódott. Beszédében elhangzott, hogy az óvoda neve remek választás, hiszen a családban a gyermekek egyfajta igazgyöngyök, a szülők legféltettebb kincsei, akikre kollégái nagyon fognak vigyázni. „Az irodám ablakából nap mint nap láttam, hogyan épül-szépül az új intézmény” – mondta Ráczné Váradi Éva, aki hozzátette, hogy a gyöngyökhöz hasonlóan fogják az óvodapedagógusok csiszolni, nevelni és tanítani a kicsiket, hogy végül igazi gyöngyszemekként lépjék majd át az iskola kapuit.

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke beszédében kiemelte, az élet színpadán a család után az első fontos állomás az óvoda. „A gyermeki élet kezdetének fontos mérföldköve az óvoda, az alapokat itt fektetik le. Lényeges, hogy kősziklára építsék az életüket, ne homokra. Az élet sok nehézséget, kihívást görgethet eléjük, ha jó alapokat kaptak, akkor életük háza nem dől majd össze. Legyen színtere az óvoda annak, hogy lelkük, szívük szilárd alapokra építkezzen” – mondta Pásztor Dániel.

Rácsok András, Ráczné Váradi Éva, Koncz Zsófia, Pásztor Dániel és Nyiri Tibor. Fotó: Nagy István

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes beszédében felidézte az egykori általános iskolás éveit, hiszen egykor ő is Rákóczis diák volt. Visszaemlékezve elmondta, hogy gyönyörű évek voltak, hiszen nagyon sok szeretetet kapott, annak pedig különösen örül, hogy az oktatási intézmény mellett felépült egy új óvoda. Kiemelte, az intézmény az egyház által indított országos óvodaprogram keretében épült fel, közel 575 millió forintból. „A családbarát kormányzásnak köszönhetően háromszor annyi településen van ma bölcsőde az országban, mint 10 évvel ezelőtt” – hangsúlyozta a képviselő.

Rácsok András, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöki titkára beszédében egy személyes történet elmesélésével a közös imádság fontosságára irányította a figyelmet. „A fiam óvodájában éppen a közös imádsághoz készültünk a gyermekekkel. Ám még mielőtt megszólalhattam volna, az első gyermek elkezdte helyettem az imádságot, amit a többi csöppség sorra követett. Már ez önmagában kellemes élmény volt, ám ezt tovább fokozta, hogy a legtöbb óvodás a saját szüleiért, szeretteiért imádkozott” – mondta Rácsok András.

Nyiri Tibor polgármester az óvodák fontosságára hívta fel a figyelmet. Fotó: Nagy István

Nyiri Tibor polgármester a Kántor című régi magyar krimisorozat filmidézetével kezdte beszédét: „kérek engedélyt örülni”. Elmondta, örül annak, hogy a református óvodával egy újabb választási lehetőséggel gazdagodtak a kisgyermekes szülők, akik majd eldöntik, hogy hova szeretnék gyermeküket beíratni. „Választhatnak önkormányzati, református és hamarosan katolikus fenntartású óvodák között” – sorolta a polgármester. A városvezetés és a Tiszáninneni Református Egyházkerület között szoros az együttműködés, mindig nyitott ajtókkal fogadták őket és reméli, hogy ez a jövőben is így marad. Egy személyes történet elmesélésével hangsúlyozta, hogy az értékekre vigyázni kell, különösen az óvodákra, ahol a gyermeki lelkek formálódnak. „A városlakók nevében köszönöm, hogy egy szép gyöngyszemmel lettünk gazdagabbak” – zárta gondolatait Nyiri Tibor.

A beszédeket Balázs Pál református lelkipásztor zárta. „Amikor a gyülekezet szemszögéből tekintünk ezekre az épületekre, akkor egyszerűen úgy szoktam fogalmazni, hogy az Isten tálcán idehelyezett közösségünk területére három intézményt: az óvodát, az iskolát és az idősek otthonát. Ez jelentheti a gyülekezetünk jövőjét” – hangsúlyozta Balázs Pál.

Az új óvodai dolgozók, középen Ráczné Váradi Éva. Fotó: Nagy István

Ezt követően a jelenlévők belülről is megtekintették az új építményt, amiben két csoportszoba található kiegészítve többek között fejlesztő-logopédus helyiséggel, sószobával, tornateremmel, konyhával, öltözővel. Az intézmény vezetője Pelbárt Tiborné érdeklődésünkre elmondta, hogy az 50 gyermekre négy óvodapedagógus, két dajka és egy konyhai kisegítő ügyel. Azt is megtudtuk olyan sok volt a jelentkező, hogy várólista alakult ki.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.