Aktuális

Szerencs Város Önkormányzata, valamint a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár december 16-án Ondon adventi gyertyagyújtást szervezett.

A megjelenteket Nyiri Tibor polgármester köszöntötte. Beszéde elején kiemelte, hogy számára Ady Endre: Karácsonyi rege című verse az egyik legkedvesebb, melynek lényege, hogy szeressük Istent és egymást. A városvezető úgy gondolja ettől szebb üzenet nem lehet karácsony alkalmával, amely most minden korábbinál fontosabb, hiszen Európa forrong. Karácsonykor a remény és a szeretet még jobban felerősödik. Utóbbira nagyobb szükség van hiszen, ha van szeretet, akkor van megbocsátás a másik ember iránt. A szeretet összehozza az embereket és karácsonykor erre van a legnagyobb szükség – hangzott el.

Nyiri Tibor, Szerencs város polgármestere mondott beszédet. Fotó: Nagy István

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára beszédében az adventi koszorú eredetét idézte fel. Elhangzott, hogy Johann Hinrich Wichern evangélikus lelkész volt az, aki 1840-ben az általa alapított gyermekotthon imatermében a mennyezetre felfüggesztett egy szekérkereket, amin karácsony közeledtével minden nap meggyújtott egy gyertyát. Idővel a szekérkereket felváltotta a fűzfából font és fenyőgallyakkal díszített koszorú, a gyertyák számát pedig 4-re csökkentették. Koncz Zsófia szerint az evangélikus története azt bizonyítja, hogy már egy kis dologgal is hatalmas örömet tudunk szerezni az embereknek.

Ezt követően a Szerencsi Óvoda és Bölcsőde Lepke csoportjának csöppségei adtak műsort.

A továbbiakban Balázs Pál, református lelkész a betlehemi pásztorok történetét mesélte el a megjelenteknek. Elhangzott: az angyali üdvözlet után a pásztorok megtapasztalták, hogy nincs mitől félniük, mert a békességet és az Isten szeretetet hozta el a gyermek Jézus erre a világra, akkor félelem nélkül elindultak a jászolhoz. „Így mondták: menjünk el egészen Betlehemig, aminek van egy mondanivalója. Ezzel kifejezték azt, hogy egészen a jászolbölcsőig mentek, nem csak a település határáig, hanem az út végéig, ezzel megértették és átélték ezt a csodás pillanatot.” – mondta Balázs Pál. Hozzátette: egy kicsit most mindenki csatlakozzon lélekben a pásztorokhoz, mi is menjünk el egészen Betlehemig. Ne csak a határáig, ne csak a lelkületéig, a meghittségig, hanem annak a megértéséig és az átéléséig.

Balázs Pál, református lelkipásztor gyújtotta meg az adventi gyertyát. Fotó: Nagy István

Ezután a Hajnali Néptáncegyüttes produkciója láthatta és Galgóczi Ferencné, helyi lakos versét hallhatta a közönség. Az esemény zárásaként Balázs Pál meggyújtotta az örömöt szimbolizáló gyertyát az adventi koszorún. A szervezők aprósüteménnyel, csokoládéval, forró teával és forralt borral kedveskedtek a jelenlévőknek.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.