Aktuális

A Mátra Cukor Zrt. német tulajdonosa 2008. március 10-én jelentette be, hogy megszünteti Szerencsen a cukorgyártást, így a nagy múltú üzem végleg bezárta kapuit.

Még ezen az éven Szerencs Város Önkormányzata március 10-ét Cukorgyári Emléknappá nyilvánította. A gyár ugyanis a város életének meghatározó ipari létesítménye és egyben a jelképe is volt. A szerencsi és környékbeli emberek több generációja kereste itt napi betevőjét. Az idén március 8-án, a gyár bezárásának tizenhatodik évfordulóján Nyiri Tibor polgármester és Pallai Miklós az egykori cukorgyár vezérigazgatója emlékezett a szomorú eseményre.

Nyiri Tibor beszédében hangsúlyozta, hogy Szerencsnek és a város lakóinak hatalmas tragédiát jelentett a cukorgyár bezárása. Manapság sok százmilliárd forintba kerülne felépíteni egy jóval kisebb üzemet, azonban a remény hal meg legutoljára. Szerencs nevét a cukorgyár tette ismertté, ezért fontos, hogy minden évben megemlékezzenek róla. Tokaj-Hegyalján több érték is van, ilyen például a bor, amire továbbra is vigyázni kell. A városvezető ezután külön köszöntötte a 89 éves Magyar Józsefet, aki több mint negyven évig dolgozott a cukorgyárban. Józsi bácsi egyik vágya teljesült azzal, hogy hosszú idő után most újra jelen tudott lenni.

Pallai Miklós mondandójában kiemelte, hogy büszke a 100 éves Szerencsi Férfikórus tagjaira, amely egykor a Szerencsi Cukorgyári Dalárda néven volt ismert és azokra is, akik valamilyen módon tovább öregbítik az egykori gyár jó hírnevét. Hozzátette: sokan már a mennyekből néznek le erre az eseményre, azonban az élőknek továbbra is kötelességük, hogy méltóképpen megemlékezzenek Szerencs volt jelképéről.

A beszédet követően műsort adott a férfikórus, végül az esemény koszorúzással zárult.

  • Galéria:
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.