Aktuális

Szerencs Város Önkormányzata, valamint a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár március 15-én, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából ünnepségeket rendezett.

A nemzeti ünnep eseményei a Kossuth téren kezdődtek, ahol az egykori hősök emléke előtt hajtottak fejet a szerencsiek. A megemlékezésen először a Hegyalja Pedagógus Kórus tagjai énekeltek az alkalomhoz illő dalokat, majd Szerencs Város Önkormányzata mellett intézmények, civil szervezetek és politikai pártok helyeztek el koszorút az 1848–49-es forradalom áldozatainak tiszteletére emelt emlékműnél.

A résztvevők ezután a Rákóczi-vár színháztermébe vonultak, ahol Gaál Ernő szerencsi költő a forradalom tiszteletére írt költeményét szavalta el. Ezután Nyiri Tibor polgármester mondott ünnepi beszédet, aki Rulikowski Kázmér lengyel dzsidás (hosszú fanyelű szúrófegyver) kapitány, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc vértanújának történetét emelte ki. Elhangzott, hogy miután elvégezte a varsói katonai akadémiát, a cári hadseregbe került. Mikor az orosz hadsereg megindult Magyarország ellen megszökött a 7. ulánusezredből (könnyűlovasság) és a magyar szabadságharcosok mellé állt. A továbbiakban Bem József oldalán harcolt a temesvári csatában. A világosi fegyverletétel után a magyar tisztekkel együtt először Gyulára vitték, majd később Nagyváradra, ahol a rögtönítélő hadbíróság halálra ítélte a mindössze 22 éves tisztet.

A polgármester kiemelte, hogy évekig jeltelen sírban aludta örök álmát. A kiegyezés után, 1872-ben díszes emléket állított neki Nagyvárad, sőt a városi köztemető is az ő nevét viseli. „Nem azért állt át 22 évesen, hogy róla majd sok-sok év múlva megemlékezzenek, hanem azért, mert hite és szíve volt. Számára a szabadság szent és sérthetetlen volt” – hangsúlyozta Nyiri Tibor. Hozzátette: az 1848–1849-es események a magyaroknak ezt a nemzeti érzést közvetíti és adja át, a legkisebb gyermekektől a legidősebbekig, a közembertől a legnagyobb politikusokon át a vezetőkig. A forradalom szelleme nem véletlenül értékelődik fel, az sem véletlen, hogy mindenki, akiben egy cseppnyi keresztény és magyar nemzeti érzés van, az tudja, hogy mit jelentett ez akkor és jelent most a hazának.

A beszédet követően a Bolyai János Katolikus Általános Iskola diákjainak színvonalas műsora zárta az ünnepséget.

  • Galéria:
A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.