Aktuális

II. Rákóczi Ferenc, erdélyi fejedelem 348 évvel ezelőtt, 1676. március 27. napján született Borsin. Szerencs Város Önkormányzata minden évben megemlékezik a jeles napról.

A megemlékezés Ringer István tárogató játékával kezdődött, majd Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki II. Rákóczi Ferenc életéről beszélt. Elhangzott, hogy az általa 1703-ban indított Rákóczi-szabadságharc célja a függetlenség kivívása volt a Habsburg birodalomtól. A szabadságharc végül nem érte el a célját, azonban a harcokat lezáró szatmári béke, a bukás ellenére is kompromisszummal zárult, amely megakadályozta Magyarország teljes beolvadását a birodalomba.

Majoros Judit beszéde végéhez közeledve elmondta, hogy Rákóczit szerény, bölcs és bátor emberként ismerték az akkori európai vezetők. Saint Simon herceg (18. századi francia emlékiratíró) írásaiban többet között az olvasható, hogy Rákóczi magas növésű volt, de mégsem annyira magas, testfelépítése arányos, egyszóval tekintélyt parancsoló. Bölcs, szerény, mértéktartó és igen kevéssé szellemes ember. Nem beszélt sokat, de azért részt vett a társalgásokban, és nagyon jól adta elő mindazt, amit látott anélkül, hogy magáról beszélt volna. Rendkívül tisztességes, egyenes, igaz és a végsőkig bátor ember. Mélységesen hitt Istenben, ezt nemes egyszerűséggel nem mutatta, de nem is titkolta. Észrevétlenül sokat adott a szegényeknek és jelentős időt töltött imádkozással is.

A beszéd után a Rákóczi út és a Darvas László utca kereszteződésénél lévő emlékhelynél az önkormányzat nevében Nyiri Tibor polgármester és Oleárné dr. Kádas Marianna jegyző helyeztek el koszorút. A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár nevében Király Judit igazgató, Tamásné Szabó Klára, a bibliotéka vezetője és Jávorkai Angéla könyvtáros koszorúzott. A Zempléni Múzeum nevében Majoros Judit igazgató és Kalina Dávid az intézmény dolgozója tisztelgett a történelmi személy mellszobra előtt.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.