Aktuális

Szerencs Város Önkormányzata 1998 óta minden évben – idén már 26. alkalommal – ünnepli Szerencs Város Napját április 20-án, emlékezve arra, hogy 1605. április 17–20. között itt tartottak országgyűlést, amelyen Bocskai Istvánt Magyarország fejedelmévé választották. A képviselő-testület hagyományosan ekkor adja át a kitüntetéseket azoknak, akik az elmúlt években hozzájárultak a település gazdasági, társadalmi és szellemi életének fejlődéséhez. A kitüntetések átadására április 19-én került sor a Rákóczi-vár színháztermében.

Nyiri Tibor polgármester beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bárhova is kerülünk a világon, a génjeinkben benne kell, hogy legyen, mi magyarok vagyunk és ezért a nemzetért dobog a szívünk, legyen az válogatott labdarúgó mérkőzés, a világ legmagasabb pontja vagy a legtávolabbi országa. Kerüljünk életünk folyamán könnyű vagy nehéz helyzetbe soha nem felejthetjük, hogy honnan jöttünk: Magyarországról és azon belül is Tokaj-Hegyalja kapujából. Hangsúlyozta: szerencsieknek örömteli dolog, hogy történelmi kövek között élnek és ez egyben erőt ad. A város fejlődése nem állhat meg és mindenkinek kötelessége azon dolgozni, hogy jobbá tegye a várost mindenféle szempontból, de a legfontosabb az, hogy a közösségek továbbra is sikeresek legyenek.

Szerencs Város Díszpolgára” kitüntető címet adományoztak Kiss Ádám részére Szerencs város kulturális fejlődése, hagyományai megőrzése érdekében végzett munkájáért.

„Szerencs Város Díszpolgára” kitüntető címet adományoztak dr. Korondi Klára részére Szerencs város társadalmi, gazdasági, kulturális fejlődése, hagyományai megőrzése érdekében végzett munkájáért.

„Pro Urbe Szerencs” kitüntetést adományoztak Harkályné Kovács Katalin részére Szerencs város nevelési-oktatási, valamint művészeti élet területén végzett kiemelkedő munkájáért.

„Pro Urbe Szerencs” kitüntetést adományoztak a Szerencsi Testvérvárosi Egyesület részére Szerencs város közéletében végzett kiemelkedő tevékenységükért. A kitüntetést Csepely János elnök vette át.

„Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetést adományoztak Czető Ferenc részére Szerencs város közéletében a közművelődés területén elért társadalmi tevékenységéért.

„Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetést adományoztak Czina Györgyné részére Szerencs város közéletében az oktató-nevelő munka területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

„Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetést adományoztak Horváth Ernő részére Szerencs város közéletében a szociális területen elért kimagasló, társadalmi tevékenységéért.

„Szerencs Város Közszolgálatáért” kitüntetést adományoztak Nácsa Bálint részére Szerencs város közéletében a közszolgáltatás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

„Szerencs Város Tiszteletbeli Polgára” címet adományoztak: dr. Makra László részére Szerencs város értékeinek közvetítésében a tudományos élet területén, annak gyarapítása érdekében végzett tevékenységéért.

„Szerencs Város Tiszteletbeli Polgára” címet adományoztak: Marc Lies Hesperange város polgármestere, valamint Axel Müller Malchin polgármestere részére Szerencs város értékeinek közvetítésében, a testvérvárosi kapcsolatok ápolása területén végzett tevékenységéért.

2024-ben a „Hermann Lajos Kamarai Díj Szerencs” elismerést a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara Elnökségének döntése alapján a Szerencsi Szépségház Kft. nyerte el. A kitüntetést Várady Beáta ügyvezető vette át.

A díjazottak nevében Kiss Ádám humorista szólt, aki elmondta óriási dolog számára, hogy egyszerre lehetett kitüntetett Czető Ferenccel vagy dr. Korondi Klárával. „Én mindent Szerencsnek köszönhetek, ezt a szakmát nem tanítják sehol. A humor fejlődésemet ide kötném” – mondta Kiss Ádám, majd átadta a szót dr. Korondi Klárának, aki a dr. Jeney András által írt Szerencs értéke című verset szavalta el.

Marc Lies, Hesperange város polgármestere, valamint Axel Müller, Malchin polgármestere egy későbbi időpontban vették át a kitüntetéseiket. Mind a ketten elmondták, hogy a települések között régóta baráti viszony áll fent, ami nem csak a papíron létezik, hanem a gyakorlatban is. A jövőben továbbra is azon fognak dolgozni, hogy ápolják és tovább erősítsék a testvérvárosok közötti kapcsolatokat.

A borítóképen balról jobbra: Kiss Ádám, Czina Györgyné, dr. Makra László, Harkályné Kovács Katalin, Nyiri Tibor, Oleárné dr. Kádas Marianna, Bihall Tamás, dr. Korondi Klára, Nácsa Bálint, Csepely János, Horváth Ernő, Czető Ferenc, Várady Beáta és Zádeczkiné Sashalmi Emőke. A fotóról hiányzik Marc Lies és Axel Müller.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.