Aktuális

A Rákóczi úton és várkertben május 25-én az egészségé lesz a főszerep, ugyanis a Szerencsre érkezik a Richter Egészségváros. A magyar gyógyszergyártó vállalat május 9-én sajtótájékoztató keretében részletesen ismertette a programokat.

A Rákóczi-vár Lovagtermében a sajtó képviselőit Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője köszöntötte. Elmondta, hogy az Egészségváros az elmúlt több mint egy évtized alatt olyan rendezvénnyé vált, amely a tartalmas egészségügyi szűréseken és tanácsadásokon túl interaktív és informatív előadásoknak, szórakoztató színpadi programoknak is helyet ad.

Gál-Olasz Sarolta részletesen ismertette, hogy Szerencsen közel 30 szűrésen és tanácsadáson vehetnek részt a rendezvényre látogatók. Többek között lesz prosztataszűrés, csontritkulásszűrés, csontsűrűségmérés, vérnyomásmérés és érszűkület-vizsgálat, valamint patikai, dietetikai, asztma, diabetológia, kardiológiai, nőgyógyászati és urológiai tanácsadás is. Az egész napos eseményhez számtalan kísérőrendezvény, program kapcsolódik. Többek között lesz bábszínház, arcfestés, kórházsuli, közös torna Katus Attilával, de a Hajnali Néptáncegyüttes és a Szikra Tánciskola növendékei is fellépnek.

Gál-Olasz Sarolta hangsúlyozta, hogy az adományalap (3,5 millió forint) a résztvevők által a nap folyamán gyarapítható. Minden programelemen történő részvétel 500 forintot ér, amelyeket a hostesseknél lévő mobilterminálokon keresztül lehet érvényesíteni a QR kóddal ellátott karszalag leolvasásával. Kivételt képez az egészségséta, amelyen 1500 forint gyűjthető. A résztvevők reggel 9 órakor a Széchenyi utca 26 számtól indulnak majd. Az így összegyűlt adomány a nap végén, 17.30-kor a színpadon kerül átadásra a rendelőintézet számára, amiből egy csontsűrűség mérő műszert vásárol az intézmény.

Az Egészségváros előadásai közül többet élőben online, a Richter Egészségváros hivatalos Facebook oldalán közvetítenek. Ez ugyan olyan értékes forintokat ér a rendelőintézetnek, mint a személyes részvétel. A lakosok ugyanis az online közvetítésekhez fűződő aktivitásaikkal (kedvelés, hozzászólás, megosztás) is növelhetik a Richter által felajánlott 3,5 millió forintos alapadományt.

dr. Bobkó Géza, a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet (ESZEI), igazgató főorvosa nagyszerű kezdeményezésnek tartja, hogy a városi és környékbeli emberek megannyi vizsgálaton vehetnek majd részt, ahol ráadásul még tanácsadást és iránymutatást is kapnak a Richter Egészségváros szakorvosaitól. Az igazgató főorvos hangsúlyozta, hogy elsősorban nem a rendelőintézetnek fontos a csontsűrűség mérő készülék, hanem a lakosságnak. Ezért mindenkit arra kér, hogy vegyen részt az eseményen, hiszen a saját egészségünk ápolásán túl sokat tehetünk a közösségért is.

Nyiri Tibor, Szerencs város polgármester elmondta, hogy ez egy olyan alkalom lesz, amit vétek lenne kihagyni. A részvétel teljesen ingyenes bárki számára. „Most itt lesz egy alkalom, amit meg lehet ragadni, hogy egyrészt a család együtt legyen, aktív és hasznos időt töltsön el. Másrészt prevenció, ami nagyon fontos. Ezen az eseményen a gyerekeinket, családtagjainkat és barátainkat is arra lehet ösztönözni, hogy az egészségük érdekében tegyenek valamit” – mondta a polgármester. Hozzátette: az ESZEI nem csak a szerencsieké, ezért a környező települések lakóit is várják, mert a csontsűrűség mérő műszer mindannyiunk egészségét fogja szolgálni.

  • Galéria: