Aktuális

A szerencsi egészségügyben dolgozókat köszöntötték június 28-án Semmelweis nap alkalmából a Rákóczi-vár Színháztermében.

A magyar egészségügy napja (másik nevén Semmelweis-nap) egy 1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében. A színháztermi eseményt megelőzően az intézmény vezetősége megemlékezett névadójáról, dr. Szántó J. Endre és dr. Gőri Lajos, egykori szerencsi orvos és alpolgármesterről. Emléktáblájuknál a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézetnél (ESZEI) koszorút helyeztek el.

Ezt követően az esemény a Rákóczi-vár Színháztermében folytatódott. A megjelenteket dr. Bobkó Géza, az ESZEI igazgató főorvosa köszöntötte. Beszédében hangsúlyozta, hogy manapság egyre jobban a magánszektor felé fordulnak a páciensek, amit nem tart jó iránynak és nem támogatja, hiszen a kormánynak kötelessége megteremtenie a megfelelő körülményeket az állami szektorban is. Hozzátette: az elmúlt években számos fejlesztést valósítottak meg a rendelőintézetben (pl. CT, szemészet, ultrahang), annak érdekében, hogy a helyi egészségügy továbbra is megfelelő minőségű legyen.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője beszédét az egészségügyi dolgozók méltatásával kezdte. Elmondta, hogy az ESZEI-ben körülbelül 120-an dolgoznak és évente nagyjából 160 ezer orvos-beteg találkozó történik, amely elképesztő adat. Az országgyűlési képviselő kitért a tavaly átadott CT-re, ami hatalmas előrelépést jelent a helyiek és a rendelőintézet életében, hiszen a vidékre egyáltalán nem jellemző, hogy ilyen készülék a rendelkezésre áll.

Nyiri Tibor polgármester beszédében emlékeztettet arra, hogy a Richter Egészségváros alkalmával megmutatkozott a helyiek összetartó ereje hiszen több mint 15 millió forint gyűlt össze a rendelőintézet javára, amiből egy csontsűrűség mérő készüléket fognak majd vásárolni. A polgármester kiemelte, hogy ez a helyi egészségügy iránti elkötelezettséget tükrözi, amely példaértékű a város életében.

A beszédeket követően átadták az elismeréseket. Kitüntetésben részesült dr. Kolumbán Réka szemész szakorvos, Benedekné Téglási Mária a laboratórium vezető asszisztense és Profáncsik Nándor fizioterápiás asszisztens. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara díjával Buzsikné Zsuzsa szakasszisztenst jutalmazták. Az elismerések átadása után bejelentették, hogy Sárossy Ferenc, a Harangod-Mag Kft. ügyvezetője, 5 millió forinttal támogatja a rendelőintézet működését. A jó hangulatról a Hegyalja Folk Akusztik zenekar gondoskodott.