Aktuális

A belvárosi kertészet dolgozói augusztus 1-én ismét szorgos munkába kezdtek, ezúttal a várkerti tavat vették célkeresztbe. Az elmúlt évek során a tó vize nem nyújtott szép látványt, de a helyzet javítására irányuló erőfeszítések már tavaly megkezdődtek. Októberben lecsapolták a tó vizét, majd novemberben eltávolították a több méteres posványos üledéket is.

A tó tisztaságának fenntartása mostanra a belvárosi kertészet feladata lett. A legfontosabb cél a tó biológiai egyensúlyának helyreállítása, amely korábban hiányzott és ez okozta a víz átláthatatlan zavarosságát. „Ezt leginkább a zöldmoszat túlzott elszaporodása okozta, amely elszigetelte a tó alsó részeit a fénytől” – mondta Vaszily Miklós, a belvárosi kertészet vezetője. Hozzátette, hogy a túlzott zöldmoszatok elterjedéséhez a különböző vízi növények elhalt részeinek bomlása is hozzájárult, ami másodlagosan olajos felszínt és kellemetlen szagot eredményezett.

Vaszily Miklós hangsúlyozta, hogy havi rendszerességgel fogják tisztítani a tó felszínét a szeméttől és az elhalt növényektől. A friss víz utánpótlása már folyamatos, továbbá egy adalékanyag segítségével – az állat- és növényvilágra teljesen ártalmatlan – gátolni fogják az elhalt növényzet túlzott bomlását. „Ha beáll a biológiai egyensúly, onnantól kezdve a természet megoldja magának, csak a tisztaságra kell ügyelnünk” – zárta gondolatait Vaszily Miklós.

A belvárosi kertészet dolgozóinak köszönhetően már most javult a tó vízminősége, bár a munka neheze még hátravan és a tónak is időre van szüksége a teljes regenerálódáshoz. A teknősök, békák, halak gyorsan megszokták a serénykedő kertészek jelenlétét, ottjártunkkor egyedül az aranyhalak nem mutatták magukat. A belvárosi kertészet kitartó munkájának köszönhetően remélhetőleg az új szökőkút mellett a várkerti tó is hamarosan a városlakók egyik kedvenc pihenőhelyévé válik.