Aktuális

A Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár egy új kezdeményezést indított útjára a Galéria Kávézóban, ahol a vendégek által otthagyott műanyag, fém és üveg palackokat ezentúl jótékonysági célokra használják fel. Az ötlet az új betétdíjas rendszer bevezetésének köszönhetően született meg, amely a nyáron lépett életbe Magyarországon.

Az új szabályozás értelmében minden műanyag palackos, fémdobozos és üveges kiszerelésű ital esetében betétdíjat kell fizetni, amelyet visszaváltható REPONT automatáknál lehet visszakapni. A Galéria Kávézó azonban nem rendelkezik kézi visszaváltóhellyel, így a vásárlóknak saját maguknak kell gondoskodniuk a palackok visszaváltásáról, de sok esetben egyszerűen csak a helyszínen kidobják azokat.

„Ez különösen az átutazó turisták és a rendezvényekre érkező vendégek esetén gond, hiszen nem azért jönnek a szerencsi várba, hogy a műanyag palackot sétáltassák, utaztassák. Kollégáinkkal július elején azt gondoltuk, hogy megkönnyítjük ezen vendégeink dolgát, s ha már visszaváltani nem is tudjuk, de legalább begyűjtjük helyettük az 50 forintot érő göngyöleget, időközönként elszállítjuk a REPONT-ba, és a kapott összeget egy-egy civil szervezetnek ajánljuk fel. Ez részünkre többletköltséggel nem jár, hiszen rendszeresen megyünk autóval árubeszerzésre a szerencsi áruházakba, ahol REPONT automaták működnek” – olvasható a Szerencsi Művelődési Központ és Könyvtár közösségi oldalán.

A jótékonysági gyűjtés azonnal sikeressé vált az elmúlt két hónap bevételét a JóSZágos Szív Alapítvány számára ajánlották fel. Az eredmény sokakat meglepett: több mint 14.000 forint gyűlt össze, amelyet 15.000 forintra kerekítve utaltak át az alapítvány számlájára. Ebben a hónapban a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítvány javára folytatják a gyűjtést és remélik, hogy a vendégek továbbra is szívesen részt vesznek a jótékonysági kezdeményezésben. A palackgyűjtő doboz megtalálható a Galéria Kávézó bejáratánál nyitvatartási időben, hétfőtől péntekig 8-16 óra között, hétvégén 10-16 óra között.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.