Aktuális

Letették az új szerencsi görögkatolikus bölcsőde alapkövét október 10-én, ami mintegy 390 millió forintos kormányzati támogatásból épül fel. Az új bölcsőde a Szabadság utcában kerül kialakításra, ami mindössze három perc sétára található a görögkatolikus templomtól és parókiától.

Bialkó Mária, a Miskolci Egyházmegye Közfeladatellátó Intézményei Fenntartója (MEKIF) igazgatója beszédében röviden ismertette a pályázat részleteit. Elhangzott, hogy az új intézményben 26 kisgyermek kap majd helyet két csoportban. Kiemelte, hogy a bölcsődében a görögkatolikus értékek mentén nevelkedhetnek majd a csöppségek. Hangsúlyozta, hogy Szuhai László főépítész egy modern, a mai kor követelményeknek megfelelő épületet tervezett.

(Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára az épülő új szerencsi görögkatolikus bölcsőde alapkőletételén)

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy a kormány számára kiemelten fontos a bölcsődei férőhelyek bővítése. A munka és a család közötti egyensúly megteremtése fontos ügy, amiben nagy előrelépés történt az elmúlt időszakban. Koncz Zsófia kitért arra, hogy 2010-ben mindössze 32 500 bölcsődei férőhely volt az országban, ami azóta már 67 500-ra bővült.

Kifejtette, a vármegyében tizennégy évvel ezelőtt huszonkét településen 1422 bölcsődei férőhely volt elérhető, mára ez adat 115 településre 3958 férőhelyre változott és a bővítés folyamatos. Az egyházi fenntartású intézményeket említve Koncz Zsófia elmondta, 2010-ben az egész országban kilenc egyházi bölcsőde működött 215 férőhellyel, jelenleg pedig 220 intézményben 3233 férőhely áll a családok rendelkezésre. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a jövőre elkészülő bölcsődében hét új munkahely létesül majd.

(Balról jobbra: Kiss Attila, Szerencs polgármestere, Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Orosz Atanáz megyéspüspök, Bialkó Mária, a Miskolci Egyházmegye Közfeladatellátó Intézményei Fenntartója (MEKIF) igazgatója és Csejoszki Szabolcs görögkatolikus parókus az időkapszula elhelyezésénél)

Kiss Attila polgármester beszédében kiemelte, hogy a mai világban a gyermek a legnagyobb kincs. Négygyermekes édesapaként és kétszeres nagyapaként örömmel tölti el, hogy új bölcsőde épül Szerencsen. A városvezető hangsúlyozta, hogy a rendszerváltás után, de különösen 2010-től, az egyházak nagyobb szerepet kaptak az oktatási intézmények fenntartásában. A polgármester rámutatott, hogy Szerencsen három egyházi fenntartású intézmény működik és bízik abban, hogy az új görögkatolikus bölcsőde is sikeres lesz. A városvezető kitért az önkormányzati fenntartású bölcsődére is, ahol folyamatos a bővítés.

Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda tanulóinak zenés műsora után lerakták az új bölcsőde alapkövét és egy időkapszulát, amelyeket Orosz Atanáz megyéspüspök szentelt meg.

(Borítókép: a bölcsőde látványképe)

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.