Időjárás

Hőségriadóra és futó záporokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Csütörtök estig a Dunántúl középső és déli részén, valamint a Duna–Tisza köze déli felén van esély elszórtan helyi zivatarok kialakulására, amelyeket átmenetileg viharos széllökések, kisebb méretű jég és felhőszakadás kísérheti ugyan, de heves, károkozó események valószínűleg nem lesznek.

Pénteken viszont a nap második felében többfelé valószínű heves zivatar az országban. Délután elsősorban az északkeleti megyékben és a Dunántúl középső és déli részén, később a déli országrészben tombolhatnak igen heves zivatarok, melyeket a felhőszakadás mellett károkozó szél (>100 km/h) kísérhet, és akár több centiméteres jégszemek is hullhatnak belőlük kisebb körzetekben.

Az ország nagy részén másodfokú riasztás van érvényben - Fotó: OMSZ

De nemcsak a zivatarokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat, hanem  hőségre is. A hajnali minimumok sok helyen 20 fok felett alakulnak, napközben pedig 30-33 fokra van kilátás, de egy-egy futó zivatar után visszaeshet a hőmérséklet. Az országos tisztifőorvos a kánikula miatt hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el.

Szombaton napos, csapadékmentes időre van kilátás, folytatódik a kánikula. Napközben 31 fokot is mérhetünk – olvasható az Időképen. 

Vasárnap és hétfőn tovább fokozódik a hőség, délutánonként 33-35 fokra van kilátás, délen lesz a legmelegebb. A fülledt időben elszórtan számítani kell futó záporok, zivatarok kialakulására is.

Borítókép: illusztráció

 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.