Időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az összes megyére első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adott ki a hőség miatt keddre. MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint két megyében van érvényben a legmagasabb, harmadfokú (piros) figyelmeztetés.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat, itt jelenleg másodfokú narancssárga riasztás van érvényben. Csongrád és Békés megyére viszont piros figyelmeztetést adtak ki. 

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A meteorológiai szolgálat azt írta: tovább fokozódik a hőség. Az előrejelzés szerint a következő napokban helyenként 40 fok körül alakulnak a maximumok, s többfelé leghidegebb órákban sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár keddtől péntek éjfélig az egész országra hőségriadót rendelt el.

Kánikulában figyeljen a gyógyszereire!

A kánikula nem csak az emberi szervezetet viseli meg, a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet egy-egy készítmény hatása is. Sőt, egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, így az is fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket.

A gyógyszeres dobozokon olvasható információk alapján, illetetve a betegtájékoztatók segítségével tájékozódhatnak a betegek arról, hogy egy-egy készítményt milyen körülmények között kell tárolni.

Mire kell odafigyelni a nyári hőségben?

A nyári nagy melegekben még inkább szem előtt kell tartani a folyamatos folyadékpótlást. Nem szabad megvárni, hogy a szervezet már teljesen kiszáradjon. Nem szabad huzamosabb ideig a tűző napon tartózkodni! Védeni kell a fejünket. Tanácsos viselni kendőt, sapkát vagy szalmakalapot.

A napszúrás a közhiedelemmel ellentétben könnyen kialakulhat, amit nem érdemes megkockáztatni. A tünetek lehetnek: szédülés, fejfájás, hányinger, tarkó fájdalom, lázas állapot. Extrém esetben eszméletvesztés is kialakulhat.

20170801 parakapu

A Szerencsi Fürdő és Wellnesház előtt található párakapu © Fotó: Szerencsi Hírek

A nagyvárosokhoz hasonlóan Szerencs belvárosában is található egy párakapu amit a Szerencsi Fürdő és Wellnesház üzemeltet.

Az állatokra is figyelni kell! 

A hőguta az állatok számára is egy halálos betegség lehet. Fontos tudnivaló az, hogy amikor állattal utazunk, akkor figyeljünk a megfelelő hőmérséklet biztosítására. Kellő ivóvíz mennyiséggel készüljünk, és ha van rá mód, légkondicionálót is használjunk az autós utazások során. A hőguta jellemző tünetei a kutyáknál a zavartság, koordinálatlan mozgás, az erős lihegés. Ezek észlelésekor azonnal kezdjük el hűteni az állatot és keressünk fel egy állatorvost.

Aki Szerencsen a hőguta tüneteit mutató kutyával találkozik az a Szerencsi Kóborkák Állatvédő Alapítványtól kérhet segítséget! Telefon:  06-20/529-3580

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.