Közélet

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke március 19-én Szerencsen járt, ahol exkluzív interjút adott a Szerencsi Városi Televíziónak. A beszélgetésen szó esett az országgyűlési választás tétjéről és a 37-es számú főút négysávosításáról is. Alább az interjú szerkesztett változatát olvashatják.

Miniszterelnök Úr korábban is járt már városunkban. Mik a tapasztalatai a mai rövid városnézés után?

– Szerencsen mindenki járt már, aki el akar jutni a tokaji borvidékre, hiszen át kell menni a városon. Nekem jó okom volt többször is arra, hogy itt megálljak. Ez egy nagyon nehéz politikai hely, itt éles csatákat vívtunk az elmúlt néhány évtizedben. Itt mindig voltak komoly ellenfeleink, itt a szocialisták sohasem adták föl. Ezen kívül Koncz Ferenc polgármester is hívott, hogy jöjjek. Neki van néhány „szívügye”, amit újra és újra az asztalomra szokott tenni. Elmentünk az egykori cukorgyár területére, ahol jónéhány évre eltemették Szerencs jövőjét, hiszen nagyipari kapacitást építettek le 2008-ban. Most egy nagy tavaszi hadjáraton vagyunk, hiszen választási kampány van. Több mint 250 nagygyűlést tartunk, és negyvenezer aktivistánk dolgozik egyszerre. Az utolsó héten nagyjából százezer ember dolgozik majd azért, hogy a polgári, nemzeti, keresztény tábor kiérdemelje és megkaphassa az emberek bizalmát. A mostani látogatásom alkalmával találkoztam azokkal az emberekkel is, akik ehhez a közösséghez tartoznak, és a vár belső udvarán egy „rákóczis” hangulatú, őszinte, komoly beszélgetésben lehetett részem.

Részt vett egy munkaebéden is, ahol a környező települések polgármestereivel találkozott. Úgy tudom, hogy szóba került a 37-es számú főút négysávosítása is.

– Elmondták, hogy mit várnak el a következő kormánytól. Az egyik a 37-es út volt, úgy tudom, hogy az előkészítés megtörtént, most már csak meg kell csinálni. A települések vezetői megkértek, hogy a következő kormány a Szerencsig tartó hiányzó szakaszt mindenképpen vállalja el. Ezt meg tudjuk csinálni. Ezen kívül volt még jónéhány más észrevételük: javaslatokat tettek a CSOK megváltoztatására, és a nyári jégeső miatt tönkrement házak tulajdonosainak problémáit is elmondták. Ezeknek a bajoknak egy része könnyen orvosolható. A polgármesterek nem hallgatták el azt sem, hogy sok jó dolog történt a régióban. Szerencs város válláról levettünk több mint három milliárd forintnyi adósságot még 2011-ben. Az előző szocialista-liberális kormány alatt felhalmozódott adósságot kellett elvinni. 5 milliárd forint körüli összeg érkezett Szerencsre és a térségbe fejlesztések formájában, ami itteni léptékkel mérve komoly erőforrás. Ez viszi előre az országot, hogy itt mindenki, a legkisebb település polgármestere is előbbre akar jutni, és többet akar annál, mint amit eddig sikerült elérni. Azt senki sem kérdőjelezi meg, hogy az ország fejlődik. Nagy utat tettünk meg ahhoz képest, ahol 2010-ben volt az ország.

Említette, hogy találkozott a helyi aktivistákkal is. A vár udvarán köszöntöttem az egybegyűlt támogatóinkat.

– A fő téma az volt, hogy meg kell védenünk Magyarországot, mert láthatjuk: Nyugat-Európában lépésről lépésre megváltoztatják az ország összetételét, ha beengedik ide a migránsokat, vagyis ha megindul a betelepítés, amit Brüsszel szeretne. Ellen kell állni, és olyan kormányra van szüksége Magyarországnak, amely képes ellenállni. Egyetlenegy pártban sem látok elegendő erőt, elszántságot és akaratot, hogy meg akarná, meg tudná védeni Magyarországot Brüsszellel vagy egy nemzetközi hálózattal szemben, ami olyan hatalmas pénzeket mozgat, mint Soros György. Ezek komoly ellenerők, itt nem lehet megremegni, komoly, férfias kormányzati munkára, erős parlamenti blokkra van szükség ahhoz, hogy az országot meg tudjuk védeni.

Ön szerint mi a választások tétje?

– A választás bonyolult dolog. Egyszerűnek tűnik, bemegyünk, behúzzuk a két ikszet, összeszámolják és hirdetnek egy eredményt. De itt komoly dolgok dőlnek el. Akkor is, ha mindenki úgy érzi, hogy nem feltétlenül rajta múlik, mégis könnyen lehet, hogy egy szavazólapon múlik az ország jövője. Azt szeretném, hogyha minden választópolgár érezné: ő esetleg egy döntő véleményt fejezett ki a szavazatával. Bonyolult és nehéz időket élünk Európában. Afrika felől sok tízmillió ember akar bejutni Európába, jönnek a Balkáni útvonalon keresztül Közel-Keletről és Ázsiából is. Láthattuk 2015-ben, hogy milyen hullámok indultak el, és mi ezt megfékeztük a határvédelmi kerítéssel. Most védve vagyunk, de ezek a hullámok csak átmenetileg csitulnak el, hiszen újra és újra elindulnak a migránsok. A következő egy-két évtizedünk azzal telik majd, hogy miközben fejlesztjük Magyarországot, gondoskodunk az idősekről, támogatjuk a családokat, tovább erősítjük a gazdaságot, közben az országot a kívülről jövő nyomás ellen meg kell védenünk. Arra kérem a választókat, hogy érezzék át a döntés jelentőségét. Nem négy évről, nem egy kormányról, hanem Magyarország jövőéről döntünk: magyar ország marad-e Magyaroroszág. Ez a választás tétje.

Az Ön véleménye szerint milyen képviselőre van szüksége a mi régiónknak?

– Ez a környék nagyon sokszínű. Tiszaújvárosban is voltam reggel, átadtunk egy hatalmas, új gyárat. Most éppen Szerencsen vagyok, de itt egészen más a kultúra, a hagyományok, más az ipari háttér. Másképpen és másból élnek az emberek, ráadásul itt vannak a Szerencs környéki kis települések is. Olyan képviselőre van leginkább szükség, aki jól ismeri ezt az egész, sokszínű térséget. Szerintem Szerencs egy jó hídfőállás, Koncz Ferenc pedig jó polgármester volt az elmúlt években. Régóta ismerem, és meggyőződtem arról, hogy ő nagyon jól ismeri az egész választókörzetet: él-hal ezért a térségért, a városáért, az itt élő emberekért. Az első számú feltétel egy jó képviselőnél, hogy harcosan elkötelezett legyen az itt élők mellett. Ma is elmentünk a cukorgyár területére, és a kezembe adott egy dokumentációt, amit a Debreceni Egyetemen készíttetett el; ez arról szól, hogyan lehetne Szerencsen újra egy cukorgyárat felépíteni. Még nem tudom, hogy ez lehetséges-e, de az biztos, hogy ha lehetséges, akkor a kormány ezt támogatni fogja. Úgyhogy megkezdődnek erről a konzultációk, meglátjuk, mit tudunk ebből kihozni. Ha a kormányon múlik, akkor lesz újra cukorgyár itt Szerencsen. Fontos dolog még, hogy bátor emberre van szükségünk, mert nagy erők feszülnek Magyarországnak. A Soros-hálózat egész birodalma. Brüsszelben is időnkét olyan dolgokat akarnak ránk kényszeríteni, amelyek nem jók Magyarországnak. A harmadik feltétel, hogy nagy munkabírással kell rendelkeznie egy képviselőnek. A képviselőség és a kormányzás olyan munka, ahol sokat kell dolgozni. Koncz Ferenc barátom személyében tehát olyan embert ajánlok a szerencsiek és a térségbeliek figyelmébe, aki ismeri ezt a helyet, aki bátor ember, szereti az itt élőket és kiáll az érdekeik mellett.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.